SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike priredil svečano kosilo v čast prof. Duncanu Haldanu

Ljubljana, 3. 12. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil svečano kosilo za prof. Duncana Haldana, profesorja univerze Princeton in Nobelovega nagrajenca na področju fizike v letu 2016. Prof. Haldane je od letošnjega marca tudi državljan Republike Slovenije.

Duncan Haldane bo nocoj slavnostni govornik na slavnostni akademiji ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani. Predsednik republike pa bo ob tej priložnosti Univerzi v Ljubljani vročil državno odlikovanje red za izredne zasluge za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.

Predsednik republike je prof. Haldana prvikrat sprejel v Predsedniški palači marca lani. V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi vprašanja morebitnega slovenskega državljanstva, ki bi ga nobelovec Haldane lahko pridobil po materi, Slovenki Ljudmili Renko. Takrat se je pričela pot, ki se je letos marca, v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, uspešno končala, ko je profesor Duncan Haldane slovesno zaprisegel kot slovenski državljan.

Predsednik republike priredil svečano kosilo v čast prof. Duncanu Haldanu
Foto: Daniel Novakovič/STA