SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Slovenski karitas

Celje, 25. 11. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v dvorani Golovec v Celju udeležil dobrodelnega koncerta Klic dobrote 2015, na katerem je Slovenski karitas vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za odlično uresničevanje človekoljubnega poslanstva ob 25-letnici delovanja.

Odlikovanje je v imenu Slovenske karitas prevzel njen predsednik msgr. mag. Alojzij Cvikl, ki se je predsedniku Pahorju zahvalil za visoko državno priznanje, ki ga v Slovenski karitas razumejo kot pohvalo za njihovo prizadevanje za dobro ljudem v stiski. "Veseli nas, da ste, gospod predsednik, prepoznali Slovensko karitas kot verodostojno humanitarno organizacijo, ki je s svojo aktivnostjo prisotna v našem prostoru," je povedal msgr. Cvikl. Odlikovanje je sprejel kot spodbudo za naprej in hkrati obvezo, da se bodo še bolj trudili za dobrobit vseh ljudi v stiski. »Vsakdo je vreden dostojanstva, tudi takrat, ko ga zadane nesreča ali pa je v stiski," je svojo zahvalo zaključil predsednik Slovenske karitas.

Predsednik republike vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Slovenski karitas
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Slovesni vročitvi odlikovanja, ki se je zaključila z odhodom častne straže Garde Slovenske vojske s prizorišča, je sledil dobrodelni koncert Klic dobrote 2015 z naslovom  "V službi človekovega dostojanstva", na katerem so nastopali številni slovenski glasbeniki: Miran in Gal Juvan, XXL vokal, Alja Krušič, Folklorna skupina Grosuplje – Kulturno društvo Mihael, Helena Blagne, Okrogli muzikanti, Regina, Tomaž Plahutnik, Kreativo, Alpski kvintet, Manca Špik in Alfa in Omega.


Utemeljitev odlikovanja:

Slovensko karitas je ustanovila Slovenska škofovska konferenca na pobudo nadškofa Alojzija Šuštarja maja 1990. Zelo kmalu so zaživele škofijske karitas v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Njihovi prostovoljci so ob valu beguncev, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja bežali pred vojno vihro na območju nekdanje Jugoslavije, pritegnili k sodelovanju številne človekoljube. V tistem obdobju je nastalo veliko novih župnijskih karitas. Leta 2006 so se jim pridružile še škofijske karitas Novo mesto, Celje in Murska Sobota. V petindvajsetih letih je tako nastala spoštovanja vredna in široko razpredena mreža z 10.000 prostovoljci, ki delujejo v 459 lokalnih organizacijah. Vsako leto opravijo v Sloveniji več kot pol milijona prostovoljnih ur.

Slovenska karitas je morda najbolj znana po materialni pomoči ljudem v stiski. V prvih letih svojega delovanja je zmogla pomagati nekaj tisoč družinam, zadnjih nekaj let njeno pomoč prejme že več kot 20.000 družin. Samo hrane je v desetih letih razdelila več kot 25 milijonov kilogramov. S svojim plemenitim človekoljubjem skrbno blaži pritisk revščine in hudih življenjskih stisk, v katerih se znajdejo posamezniki. Njena pomoč posadi klice novega upanja in vere v sočloveka in človečnost v trenutku, ko so posamezniki ujeti v pasti brezupa – zaradi naravne nesreče ali izgube službe, zaradi osebne tragedije ali širših družbenih sprememb.

Svoje poslanstvo Slovenska karitas uspešno uresničuje tudi s strokovno zahtevnejšimi programi na področju socialnovarstvene pomoči. Pod njenim okriljem še vedno nastajajo nove ustanove, namenjene različnim skupinam posameznikov, ki potrebujejo trajnejšo in celovitejšo oskrbo: materinski domovi, komune s programi za odvisnike, dnevni centri in zavetišča, ljudska kuhinja, posebni programi za brezdomce. Med njimi je tudi prva zdravstvena ambulanta za brezdomce.

Svoje delovanje je Slovenska karitas tvorno vpela v širšo mrežo vladnih in nevladnih organizacij, s katerimi si skupaj prizadeva za sodobne in učinkovite programe v dobrobit ljudi. Kot članica mednarodne in evropske karitas se uspešno odziva tudi na humanitarne katastrofe v svetu.

Petindvajseta obletnica je priložnost za priznanje in zahvalo Slovenski karitas za njene izjemne dosežke ter vsem njenim prostovoljcem in prostovoljkam za uspešno uresničevanje človekoljubnega poslanstva.