SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v državni zbor posredoval predlog za izvolitev dveh kandidatov za dve mesti sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu

Ljubljana, 22. 2. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 22. februarja 2019, v skladu s 6. členom Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč, mag. Dejanu Židanu, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije posredoval predlog dveh kandidatov za dve mesti sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora se je predsednik republike Borut Pahor odločil, da za dve mesti kandidatov za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga dva kandidata, in sicer:

g. Mira PREKA, PhD in prof. dr. Marka PAVLIHO.

Ministrstvo za pravosodje je sicer predsednika republike Boruta Pahorja v juniju 2018 obvestilo, da se je na razpis ministrstva za dve mesti kandidatk ali kandidatov za sodnico ali sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu prijavilo sedem kandidatov in tri kandidatke, in sicer: Andrej Auersperger Matić, PhD, izr. prof. dr. Anže Erbežnik, mag. Marjana Grašič, prof. dr. Marko Pavliha, izr. prof. dr. Klemen Podobnik, Miro Prek, PhD, mag. Saša Sever, mag. Primož Vehar, prof. Jure Vidmar, Dr. phil., PhD, in dr. Renata Zagradišnik. Kandidatka Marjana Grašič je 11. januarja 2019 svojo kandidaturo umaknila.

Predsednik republike je mnenje Sodnega sveta in Vlade RS o prijavljenih kandidatkah in kandidatih prejel v novembru oz. decembru 2018.

Oba kandidata za mesti sodnikov na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu se bosta javnosti predstavila v sredo, 27. februarja 2019 v Veliki dvorani Predsedniške palače:

ob 10.30 - javna predstavitev prof.dr. Marka Pavlihe
ob 11.15 - javna predstavitev g. Mira Preka, PhD

Predstavitvi bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.