Predsednik republike sprejel generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena

Ljubljana, 24. 1. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je sprejel generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena, ki se danes mudi na obisku v Sloveniji. Obisk predstavlja uvod v leto obeleževanja desete obletnice članstva Slovenije v Natu.
Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je sprejel generalnega sekretarja zveze Nato Andersa Fogha Rasmussena, ki se danes mudi na obisku v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sogovornika sta v pogovoru največ pozornosti namenila sodelovanju Slovenije v zavezništvu ter pripravi vrha Nata, ki bo potekal 4. in 5. septembra 2014 v Walesu, in bo začrtal pot in koncept zavezništva v prihodnje, po zaključku največje operacije ISAF v Afganistanu.

Generalni sekretar Nata Rasmussen je pohvalil prispevek Slovenije v mednarodnih misijah, kot tudi vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v regiji. Slovenski vojaki in oficirji so po njegovi oceni visoko cenjeni in spoštovani. V nadaljevanju je generalni sekretar Nata Rasmussen predstavil strategijo za Afganistan, ki predvideva spremembo vloge mednarodnih sil iz podpore zagotavljanja varnosti v usposabljanje afganistanskih varnostnih sil. Na septembrskem vrhu Nata bo velika pozornost posvečena tudi modernizaciji vojaških zmogljivosti zavezništva, da bo to bolje pripravljeno na nove globalne izzive. Generalni sekretar Nata Rasmussen se je dotaknil tudi problema krčenja obrambnih izdatkov in s tem povezanih investicij v zmogljivosti ter poudaril možnosti izvajanja skupnih projektov zaveznic.

Predsednik Pahor je dejal, da se bo zavzemal za ohranitev zavez Slovenije kot članice Nata in izpostavil pripravljenost za sodelovanje, še posebej na področjih, kjer lahko slovenska vojska prispeva s svojimi znanji in strokovnostjo. V nadaljevanju je predsednik Pahor poudaril pomen Nata za stabilnost regije Zahodnega Balkana in pozval k nadaljevanju širitve Zveze Nato.