Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Srebrni red za zasluge, vročitev 10. oktobra 2013

Srebrni red za zasluge
za zasluge pri ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno za Slovenijo in pri ohranjanju spomina na priprave nanjo ter pri krepitvi domoljubja

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je 10. oktobra 2013, na slovesnosti ob 20. obletnici delovanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo zvezi vročil odlikovanje srebrni red za zasluge Zvezi veteranov vojne za Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor s srebrnim redom za zasluge odlikoval Zvezo veteranov vojne za Slovenijo
Foto: Daniel Novakovič/STA


Utemeljitev:

Za zasluge pri ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno za Slovenijo in pri ohranjanju spomina na priprave nanjo ter pri krepitvi domoljubja prejme Zveza veteranov vojne za Slovenijo srebrni red za zasluge.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo letos praznuje dvajseto obletnico delovanja. Društvo, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe in vojnih veteranov, povezuje pri svojih dejavnostih več deset tisoč udeleženk in udeležencev vojne za Slovenijo, ki so leta 1991 dejavno sodelovali v obrambi Slovenije pred agresorji, pa tudi tistih, ki so sodelovali v pripravah nanjo in v obrambi slovenske samostojnosti v času od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991. Zveza veteranov vojne za Slovenijo je nestrankarsko in nepridobitno združenje, ki pridobiva in hrani pisno, slikovno in zvočno dokumentacijo svojih članov, skrbi za postavljanje in ohranjanje obeležij osamosvojitvene vojne, organizira spominske svečanosti ob obletnicah, izdaja glasilo in opravlja druge pomembne dejavnosti, s katerimi širi védenje o zgodovini nastajanja samostojne slovenske države in herojskih dejanjih njenih članov – tudi tistih, ki niso dočakali svobode, ker so na oltar domovine dali največ – svoje življenje. Zveza veteranov ni pozabila na njihove grobove niti na njihove svojce.

Zveza veteranov vojne za Slovenije tvorno sodeluje tudi v Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Njeno vodilo so utrjevanje domoljubja in domoljubnih vrednot, negovanje spomina na prelomne trenutke v zgodovini slovenskega naroda v prizadevanjih za svobodo in domovino, prizadevanje za mir na svetu ter zvestoba varovanju človekovih pravic. Z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zvezo društev vojnih invalidov Slovenije in Združenjem Sever Zveza veteranov vojne za Slovenijo zelo tvorno sodeluje tudi v Svetovni federaciji veteranov kot polnopravna članica.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila ustanovljena v Cankarjevem domu v Ljubljani 10. oktobra 1993, takrat še kot združenje. Od leta 2000 nadaljuje svoje poslanstvo kot zveza, ki jo sestavlja 57 območnih združenj s 13 pokrajinskimi odbori. S svojim sistematičnim in prizadevnim delom skrbi za vrednote domoljubja, z zavezanostjo miru, varnosti in človekoljubju pa si je Zveza veteranov vojne za Slovenijo v dvajsetletnem obdobju pridobila ugled in veljavo med člani in tudi širše v slovenski družbi.

Predsednik republike Borut Pahor s srebrnim redom za zasluge odlikoval Zvezo veteranov vojne za Slovenijo.