Predsednik Pahor v Katovicah: Sprejetje podnebne strategije v Sloveniji utegne biti najpomembnejši dokument države po razglasitvi samostojnosti

Katovice, Poljska, 3. 12. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se v Katovicah na Poljskem udeležuje mednarodnega srečanja voditeljev v okviru konference pogodbenic Okvirne konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), t.i. COP24. Temeljni namen konference, ki poteka pod geslom "Spremenimo skupaj", je sprejetje knjige pravil za začetek izvajanja Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah v letu 2021. V skladu s tem so voditelji pozvali k pripravi celovitih in učinkovitih pravil za izvajanje Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah in spodbudili k ambiciozni dolgoročni podnebni politiki na globalni in nacionalnih ravneh.

Predsednik republike je svojem nastopu izpostavil pomembnost Pariškega sporazuma, ki je po njegovem mnenju eden najpomembnejših sprejetih in dogovorjenih dokumentov v zgodovini Združenih narodov. Dejal je, da je pred kratkim uvedel nov koncept javnih razprav o pomembnih družbenih vprašanjih s skupnim naslovom POSVETI PRI PREDSEDNIKU, in prvo srečanje, z naslovom »Podnebna prihodnost - sveta in Slovenije« namenil skupnemu premisleku o tem, kaj je mogoče in potrebno storiti glede tega izjemno aktualnega in dolgoročnega vprašanja.

Predsednik Pahor v Katovicah
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je povedal, da bo slovenska vlada do konca leta 2019 pripravila dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050, ki jo bo sprejel tudi Državni zbor. Ocenil je, da utegne biti to najpomembnejši dokument po ustanovitvi naše države.

Svoj nastop v Katovicah je predsednik Pahor sklenil z osebno mislijo - dejal je, da je zanj ena najbolj čudovitih fotografij, ki je bila kdajkoli posneta, fotografija modrega planeta iz vesolja. “V bistvu se šele iz vesolja dobro vidi, kako majhen je ta planet in kako je skrb zanj skupna. Šele iz vesolja se dobro vidi potreba po tem, da več milijard ljudi na njem lahko živi le v složnosti,” je svoj govor zaključil slovenski predsednik.

Ob robu konference v Katovicah se je predsednik republike bilateralno sestal z avstrijskim predsednikom Van der Bellenom. Avstrijski predsednik se je slovenskemu zahvalil za pristop k njegovemu pozivu k ambicioznejšemu podnebnem ukrepanju - slovenski predsednik Borut Pahor je eden od 19 voditeljev evropskih držav in vlad, ki so ga podprli. Voditelji so izjavo sprejeli dober teden pred začetkom današnje podnebne konference v Katovicah, kjer bodo države potrdile knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma. "Pozivamo k uspešnemu zaključku COP 24 v Katovicah, ki bo oživil pariški sporazum s sprejetjem podrobnih pravil izvajanja," navaja skupna iniciativa.

Predsednik Pahor v Katovicah
Foto: Daniel Novaković/STA

Predsednika Pahor in Van der Bellen sta spregovorila tudi o krepitvi prijateljskih odnosov med sosednjima državama, posvetila pa sta se tudi razmeram v regiji Jugovzhodne Evrope. V tem okviru sta razpravljala o nadaljevanju evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in o migracijah. Predsednika sta izmenjala stališča tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana, ob čemer je predsednik Pahor predstavil tudi načrte za naslednji vrh Brdo Brijuni, ki bo v Albaniji aprila prihodnje leto.

Predsednik Pahor se bo bilateralno sestal tudi z gostiteljem današnje podnebne konference v Katovicah, predsednikom Poljske Dudo.