Predsednik Pahor načelno podpira strategijo Evropske komisije vendar pričakuje odpravo nejasnosti ter nedvoumnost stališča EK glede spoštovanja odločitve Arbitražnega sodišča

Ljubljana, 7. 2. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor načelno podpira strategijo Evropske komisije vendar pričakuje odpravo nejasnosti ter nedvoumnost stališča EK glede spoštovanja odločitve Arbitražnega sodišča

Predsednik republike Borut Pahor je danes povabil na pogovor predstavnika Evropske komisije v Sloveniji dr. Zorana Stančiča.

Predsednik Pahor je načeloma pozdravil včeraj predstavljeno strategijo Evropske komisije glede širitve na Zahodni Balkan, ki bo v prihodnje od držav kandidatk zahtevala, da še pred vstopom v EU rešijo mejna vprašanja.

Tako stališče je imela tudi Slovenija glede vstopa Hrvaške. Zato sta tedaj Slovenija in Hrvaška ob sodelovanju Evropske unije z Arbitražnim sporazumom dogovorili način določitve njune meje na kopnem in na morju.

Predsednik Pahor je predstavnika Evropske komisije dr. Zorana Stančiča prosil, da predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju prenese pričakovanje Slovenije, da Evropska komisija še naprej smatra, da je meja s sodbo Arbitražnega sodišča določena. Tako Slovenija razume njegov včerajšnji poziv obema državama, »da sta odgovorni za ta problem« in ga morata rešiti: torej problem implementacije in ne problem določitve meje.

Predstavnik Evropske komisije dr. Stančič je predsedniku Pahorju zagotovil, da ostaja mnenje Evropske komisije nespremenjeno, torej, da je meja določena; ostaja problem njene implementacije.

Predsednik Pahor ocenjuje to stališče kot zelo pomembno, saj odpravlja morebitne nesporazume o pogledih Komisije na vprašanje njenega odnosa do narave spora med Slovenijo in Hrvaško. Prav zaradi tega je predstavniku EK dr. Stančiču izrekel mnenje, da mora Komisija glede strategije širitve na Zahodni Balkan natančneje opredeliti, kako razume rešitev mejnih vprašanj držav kandidatk.

Predsednik republike Borut Pahor je danes povabil na pogovor predstavnika Evropske komisije v Sloveniji dr. Zorana Stančiča
Foto: UPRS