Predsednik republike vročil »Jabolko navdiha« akrobatski skupini Dunking Devils

Brdo pri Kranju, 19. 9. 2017 | sporočila za javnostPredsednik Republike Borut Pahor je danes vročil »Jabolko navdiha« akrobatski skupini Dunking Devils, izjemnim posameznikom, ki s svojimi ravnanji kažejo, da lahko skupaj sežemo visoko, bliže zvezdam in sanjam.

Sprejema ob vročitvi "Jabolka navdiha" so se udeležile vse generacije Zabijajočih vragov, ki so skozi leta soustvarjale izjemno zgodbo o uspehu. Posebni gosti sprejema pa so bili učenci in mentorji, ki so sodelovali v projektu HUDOdobra TELOvadnica, katerega ambasadorji so Dunking Devils.

Navzočim so Dunking Devils predstavili poseben program vražjih preskokov, salt in zabijanj na koš.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil priznanje "Jabolko navdiha" akrobatski skupini Dunking Devils
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Vse se je začelo leta 2003 na Gimnaziji Bežigrad. Skupina prijateljev se je odločila, da bo svojo strast do akrobatskega nastopanja prignala do višav in svoje znanje pokazala svetu. Vodil jih je Tomaž Režek. Niso bili dolgo sami, vedno so imeli odprta vrata za nove člane in članice, in skozi leta so se jim pridružili akrobati iz vse Slovenije. K razvoju njihovega športa je močno pripomogla Šolska košarkarska liga, ki je vključevala tudi tekmovanje akrobatskih skupin. Danes so Dunking Devils, po slovensko Zabijajoči vragi, ena najboljših akrobatskih skupin na svetu.

So veliko več kot akrobati. Več kot športniki. So akademija, ki mlade uči akrobatike, gimnastike in vrednot igrivega sodelovanja in iskrivega prijateljstva. Da to lahko povedo več mladim, kot jih zmore vključiti skupina, so oblikovali lastno produkcijsko enoto in tako postali svetovno znani po dih jemajočih nastopih, saj je njihove vražje viralne videoposnetke videlo že več kot 90 milijonov ljudi. S svojim delovanjem mlade vzgajajo ne le v vrhunske športnike, ampak tudi v odgovorne, razgledane in izobražene ljudi. V okviru akademije Dunking Devils svoj pogum in ustvarjalnost prenašajo tudi na mlajše generacije, za katere vsako leto pripravijo poletni tabor.

So vodilna akrobatska skupina na planetu, izvedli so že več kot 1400 nastopov v 45 državah na petih celinah. Nikoli ne pozabijo povedati, da prihajajo iz Slovenije, in v posnetke spektakularnih nastopov vedno vključijo znamenitosti svoje domovine: naše morje, Solkanski most, Tromostovje, Celjski grad, pečine pod Mangartom… Tako so postali eni najvidnejših promotorjev Slovenije in slovenskega turizma, odmevnost njihovih objav pa je še večja, odkar so se letos vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov z rekordom v najvišjem saltu z zabijanjem na koš na svetu.

Pred štirimi leti so odprli svoj športni center, lani pa so se lotili projekta Hudo dobra telovadnica, v katerem je sodelovalo več kot 160 šol in 3500 dijakov iz vse Slovenije. Osnovnošolce in dijake so spodbudili, da z mentorji posnamejo izviren videoposnetek in se potegujejo za prenovo šolske telovadnice, ter tako zagotovili, da je ena izmed šol dobila povsem prenovljeno telovadnico, na vseh pa so se učenci na izviren način zavedli pomena ustvarjalnosti in vrednosti gibanja. Dunking Devils so prepričani, da gibanje ne pripomore samo k boljšemu zdravju, ampak zlasti pri mladih vpliva na boljšo samozavest, izboljša učne navade in poveča samodisciplino. Vedno vse počno v skupini, saj vedo, da skupaj lahko dosežejo več. Morda vse.

S prepričanjem, da je ključ do uspeha slediti sanjam in početi stvari s strastjo, opogumljajo mlade in so navdih vsem.