Ob robu visokih dogodkov in splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN več dvostranskih srečanj predsednika Pahorja s tujimi sogovorniki

New York, 27. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 73. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, je ob robu zasedanja opravil več srečanj z drugimi državniki.

Slovenski predsednik se je danes sestal s predsednikom Islandije Guðnijem Thorlaciusom Jóhannessonom. Odnosi med državama so tradicionalno dobri, a je še veliko prostora za izboljšanje sodelovanja na številnih področjih. Predsednik Pahor je islandskega predsednika povabil na uradni obisk v prihodnjem letu, kar je slednji z veseljem sprejel.

PRS_Islandija
Foto: UPRS

Ob robu visokih dogodkov in splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na daljšem pogovoru srečal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom. Predsednika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri, Slovenija in Turčija sta od leta 2011 strateški partnerici, sodelovanje pa je zlasti dobro na področju gospodarstva. Predsednika sta govorila o nadaljnjih korakih Turčije po zastoju njenega približevanja Evropski uniji. Predsednik Pahor je izrekel podporo njeni evropski perspektivi. Predsednik Pahor je ponovil svoje stališče, da morata EU in Turčija nadaljevati z dialogom ter izrazil zadovoljstvo spričo skorajšnjega obiska predsednika Erdogana v Nemčiji.

PRS - Erdogan
Foto: UPRS

Predsednika republike je obiskal predsedujočo Generalni skupščini OZN Mario Fernando Espinosa Garcés, in z njo spregovoril o načrtih za letošnje zasedanje ter izrazil svojo trdno podporo multilaterizmu in reformi OZN. Nekaj besed sta namenila tudi predsedovanju Slovenije Svetu za človekove pravice ter migracijam.

PRS - Espinosa
Foto: UPRS

Predsednik Republike Slovenije je včeraj govoril tudi z generalnim sekretarjem OZN Antóniem Guterresom. Sogovornika sta obravnavala aktualna varnostna vprašanja na Zahodnem Balkanu, spregovorila pa sta tudi o migracijah. Predsednik republike je generalnemu sekretarju predstavil zaključke zadnjega vrha Brdo Brijuni in ga povabil na eno prihodnjih srečanj.

PRS - Guterres
Foto: UPRS

Predsednik republike se je srečal s predsednikom vlade Kosova Ramushem Haradinajem in z njim govoril o napredku dialoga med Beogradom in Prištino. Spregovorila sta tudi o približevanju Kosova Evropski uniji. Predsednik Pahor je sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija tudi v prihodnosti podpirala prizadevanja Kosova za vstop v EU in da ostaja trdna zagovornica evropske perspektive Kosova. Pozval je, naj Kosovo vsekakor nadaljuje z reformami s ciljem približevanja EU ter ob tem spoštuje mednarodnopravne obveznosti. Ob koncu sta predsednika spregovorila o aktualnih vprašanjih in izzivih v sosednji regiji Zahodnega Balkana.

Na srečanju s predsednikom Švicarske konfederacije Alainom Bersetom sta sogovornika ocenila dobre in prijateljske odnose med državama ter sodelovanje na različnih področjih, ki se uspešno razvija. Državi tradicionalno dobro sodelujeta v mednarodnih organizacijah, na področju človekovih pravic ter na področju čezmejnih vodnih virov, ki imamo pomembno vlogo v ohranjanju mednarodnega miru in varnosti.

PRS - Berset
Foto: UPRS