Naslednje srečanje v okviru Brdo Procesa bo v Sloveniji

Zagreb, Hrvaška, 1. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil delovnega zajtrka v uradu hrvaškega predsednika Josipovića, na katerega so bili povabljeni tudi predsedniki vseh držav Zahodnega Balkana: predsednik Albanije Bujar Nishani, predsedujoči predsedstvu BiH Nebojša Radmanović in člana predsedstva Željko Komšić ter Bakir Izetbegović, predsednik Črne gore Filip Vujanović, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, predsednik Makedonije Gorge Ivanov ter Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Na zajtrku so voditelji sprejeli pobudo predsednika Pahorja in predsednika Josipovića o nadaljevanju Brdo Procesa na ravni predsednikov držav in predstavnikov Evropske unije. Prvo srečanje je predvideno 25. julija 2013 v Sloveniji in se ga bo udeležil tudi francoski predsednik François Hollande, "Pridobitev francoske naklonjenosti, da se proces širitve ne ustavi, ampak da se po vstopu Hrvaške nadaljuje, je izjemnega pomena za vse, tudi za Slovenijo," je v Zagrebu dejal predsednik republike Pahor v pogovoru z novinarji slovenskih medijev.

Predsednik republike Borut Pahor na delovnem zajtrku predsednikov držav Jugovzhodne Evrope, ki ga je gostil predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović
Foto: Daniel Novakovič/STA

Vsi predsedniki so se strinjali da je neformalno sodelovanje na najvišji politični ravni zelo pomembno za države Zahodnega Balkana. Konferenca, na katero bodo vabljeni tudi visoki predstavniki držav članic Evropske unije bo potekala predvidoma enkrat letno in bo priložnost za podporo in pomoč Slovenije in Hrvaške ostalim državam na njihovi poti v članstvo, diskusiji o strateških in posamičnih problemih držav v regiji ter iskanju možnosti sodelovanja pri različnih projektih, kot je na primer infrastruktura.

»Kar je spodbudilo oživitev Brdo Procesa je spoznanje, da je še veliko nerešenih vprašanj v regiji in Evropska unija, ki je okupirana z reševanjem krize je vpletena manj kot bi želela,« je dejal predsednik in dodal, da Slovenija in Hrvaška, ki imata že nekaj izkušenj, lahko prispevata k temu, da se problemi rešujejo sproti, da se ne kopičijo in ne postanejo nerešljivi. »Mislim, da ima Slovenija tako svojo priložnost, kot tudi odgovornost, kar nam je lahko tako v čast in ponos, da lahko pomagamo, saj lahko delimo izkušnje,« je dejal predsednik in dodal, da smo tudi mi, ko smo se včlanjevali v Evropsko unijo prosili druge države za razumevanje in pomoč.

Predsednik je še dejal, da bi na konferenci udeleženci sprejeli tudi morebitno deklaracijo, če bi se tako odločili in se dogovorili tudi za ritem sodelovanja. »Kljub temu, da gre za neformalno srečanje je to tudi znak, da lahko skupaj sodelujemo bolje, Brdo Procesa pa ima, če ga bomo znali voditi, precejšnje potenciale,« je še dejal predsednik Pahor.