SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: "Tu je dovolj modrosti in svetovljanstva, da bomo zmogli preseči stare zamere in zavreči nove."

Ljubljana, 26. 12. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes gostil pogovor z naslovom "Kroženje znanja za razvoj Slovenije", na katerem so sodelovali slovenski študentje in predavatelji, ki študirajo in delajo v tujini. Pogovoru je sledil sprejem v Predsedniški palači.

Predsednik republike je gostil pogovor z naslovom "Kroženje znanja za razvoj Slovenije"
Foto: Daniel Novakovič / STA

Dogodek, ki ga je predsednik Republike Slovenije priredil v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev VTIS, ponuja priložnost za srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev in znanstvenikov, ki delujejo v tujini, ter za pogovor z njimi. Udeležilo se ga je skoraj 150 predstavnikov mlajše generacije, ki so razseljeni in delujejo po vsem svetu. Gre za drugo, sedaj že tradicionalno srečanje te vrste pri predsedniku Republike Slovenije. Mlade so nagovorili mag. Igor Cesarec, predsednik Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS, dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, akademik dr. Tadej Bajd, predsednik Slovenske akademije znanosti, umetnosti, dr. Stanka Setnikar Cankar, ministrica za šolstvo, izobraževanje, znanost in šport, in predsednik republike Borut Pahor.

V uvodnem nagovoru je ob današnjem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, predsednik republike Borut Pahor poudaril, da smo se pred več kot dvajsetimi leti odločili, da želimo o svoji usodi odločati sami in tudi svojim otrokom omogočiti, da sami odločajo o njihovi.

Predsednik je ob tem izrazil zadovoljstvo, da lahko ob državnem prazniku že drugič zapored gosti pogovor z mladimi izobraženci, saj tako izve, kako premišljujejo o sedanjih problemih in priložnostih, pa tudi o priložnostih naše skupnosti. Dejal je, da letos drugače kot lani, ko so si le najbolj pogumni drznili napovedati okrevanje Slovenije, že lahko rečemo, da Slovenija po gospodarskih in socialnih kazalcih okreva. A opozoril je, da je za trajno okrevanje skupnosti v skoraj enaki meri kot gospodarsko okrevanje pomembno strpno razpoloženje v družbi. Predsednik Pahor je zato ponovno poudaril, da v mladih ljudeh prepoznava največ optimizma, vere v prihodnost, iskrene in močne predanosti, da bodo segli po zastavljenih vizionarskih ciljih. »Danes imamo veliko priložnost, da s sodelovanjem in medsebojno podporo nadaljujemo spodbudne procese v državi,« je dejal predsednik republike in dodal: "Tu je dovolj modrosti in svetovljanstva, da bomo zmogli preseči stare zamere in zavreči nove zamere. Postaviti se moramo za tisto, kar je v tem narodu in tej skupnosti skupnega."

Uvodnim nagovorom je sledil pogovor z naslovom "Kroženje znanja za razvoj Slovenije", ki ga je vodil dr. Jure Leskovec, predavatelj na Univerzi Stanford in ambasador znanosti Republike Slovenije v letu 2014. Njegovi sogovorniki so v razgibanem pogovoru opisali okolje, v katerem živijo in delajo, in pojasnili, zakaj in v čem je to okolje bolj ali manj stimulativno od domačega in kaj jih je prepričalo, da svoje delo nadaljujejo v Sloveniji ali tujini. V pogovoru so sodelovali Jernej Barbič (University of Southern California), Matej Drev (Georgia Institute of Technology), Nina Peršak (University of Ghent) in Rok Sekirnik (BIA Separations, Slovenija).