Predsednik Pahor drugi dan Strateškega foruma Bled opravil več bilateralnih srečanj

Bled, 6. 9. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu sklepnega dneva Strateškega foruma Bled (BSF), na katerem je v ospredju razprav iskanje odgovorov na izzive, ki jih povzročajo migrantska kriza, teroristični napadi v Evropi in tudi odločitev Britancev za odhod iz Evropske unije, opravil več bilateralnih pogovorov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu sklepnega dneva Strateškega foruma Bled (BSF), na katerem je v ospredju razprav iskanje odgovorov na izzive, ki jih povzročajo migrantska kriza, teroristični napadi v Evropi in tudi odločitev Britancev za odhod iz Evropske unije, opravil več bilateralnih pogovorov.
Foto: STA

Uvodoma se je predsednik Pahor srečal z generalnim sekretarjem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiom. Izmenjala sta mnenja o včerajšnji razpravi in spregovorila o migrantski krizi in vplivu brexita na razmere v evropskem prostoru. Ocenila sta, da je turizem močno odvisen od globalne varnosti, zato je zelo pomembno, kako se bomo odzvali na teroristične napade, saj varnostni ukrepi in zapiranje meja škodujejo turizmu. Predsednik Pahor je poudaril, da je Slovenija varna država, sogovornika pa sta se strinjala, da nobena država ni imuna na globalne varnostne izzive, na katere je potrebno najti konkretne odgovore. Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Rifai je predsedniku Pahorju predstavil trende v turističnem sektorju ter mu predstavil svoje vtise o Sloveniji. Ob tem je pohvalil usmeritev, da se Slovenija pozicionira kot zelena, aktivna in zdrava destinacija, kar turiste privlači.

Predsednik Senata Kanade George Furey in predsednik Pahor sta se pogovarjala o strateških izzivih prihodnosti Evrope in sveta. Predsednik kanadskega senata je dejal, da si težko predstavlja Evropo razdeljeno na posamezne enote. Sogovornika sta se strinjala, da je po brexitu potrebno okrepiti sodelovanje 27-ih držav članic, oblikovati novo vizijo Evrope in okrepiti delovanje EU institucij. Kanadska delegacija je izpostavila pomen čimprejšnje ratifikacije prostocarinskega sporazuma med EU in Kanado. Bilateralne odnose med Slovenijo in Kanado sta sogovornika ocenila kot odlične ter se strinjala, da je še veliko možnosti za okrepitev zlasti gospodarskega sodelovanja.

Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama in predsednik Pahor sta spregovorila o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Premier Rama je poudaril, da Slovenija igra zelo pomembno vlogo na Zahodnem Balkanu ter pri tem izpostavil predvsem aktivno vlogo Slovenije v pobudi "Brdo Brijuni Process" - še posebej prihodnje leto, ko se bodo voditelji srečali v Makedoniji.

Predsednik Pahor se je danes sestal tudi z globalnim direktorjem Smart + Connected Communities v podjetju Cisco Anilom Menonom. V pogovoru z Menonom je predsednik Pahor ocenil, da ima Slovenija izjemen potencial, da je prilagodljiva in zainteresirana, da privabi več tujih investitorjev, posebej na področju visokih tehnologij in sektorjev z visoko dodano vrednostjo. Predsednik Pahor je sogovorniku predstavil tudi koncept razprave »Slovenija 2030«, ki jo bo gostil v Predsedniški palači prihodnji teden in na kateri bodo razpravljavci razpravljali o priložnostih digitalne preobrazbe za Slovenijo in izmenjali mnenja in poglede o tem, kako se Slovenija odziva na prihajajoče spremembe oziroma v kolikšni meri je že vpeta v vse te spremembe.

Z ministrom za evropske zadeve Francoske republike Harlemom Désirjem se je predsednik republike pogovarjal o izzivih, s katerimi se soočata Evropa in svet. Poudarila sta, da je za varno skupno prihodnost nujno najprej rešiti migrantsko krizo, sicer bodo prevladala populistična gibanja, ki zagovarjajo vrnitev k nacionalnim varnostnim politikam. Minister Désir je predsedniku Pahorju predstavil načrt francoskega predsednika Hollanda za izboljšanje delovanja EU na področju obrambe, digitalne agende in visokih tehnologij ter boljše perspektive za mlade, s katerim želi povečati zaupanje Evropejcev v EU. EU ne sme čakati volitve v Franciji in Nemčiji prihodnje leto, ampak mora začeti razpravo o prihodnosti EU do marca 2017, ko bomo praznovali 70. obletnico podpisa "rimske pogodbe".

Predsednik Pahor je na pogovor sprejel glavno namestnico pomočnika državnega sekretarja ZDA za energetiko Mary Burce Warlick, namestnika pomočnika državnega sekretarja ZDA za srednjo in jugovzhodno Evropo Hoyta Yeeja in namestnika pomočnika sekretarja za obrambo ZDA Michaela Carpenterja, s katerimi je spregovoril o ključnih zunanjepolitičnih vprašanjih, kot so Sirija, Ukrajina, odnosi z Rusko federacijo in razmere na Zahodnem Balkanu.

Popoldne se bo predsednik Pahor sestal še z ministrom za zunanje zadeve Republike Turčije Mevlütom Çavuşoğlulom.