SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar podelila priznanje prostovoljskemu projektu leta 2015

Brdo pri Kranju, 16. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta danes gostila prireditev ob zaključku natečaja in razglasitvi najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov. Natečaj poteka v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije, predsednik republike pa je že četrto leto zapored nad njim prevzel častno pokroviteljstvo.

V nagovoru je predsednik republike spomnil na obletnico, ki jo bomo slavili čez teden dni, 25. obletnico samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije. "Veliko obrazov tukaj je mlajših od naše države. Tako kot vi se tudi jaz sprašujem, kakšna bo Slovenija čez petindvajset let," je dejal predsednik republike in dodal, da so bili v prvih petindvajsetih letih cilji doseženi, saj je Republika Slovenija danes samostojna, varna in v mednarodni skupnosti uveljavljena država. Poudaril je, da je odgovor na vprašanje, kakšna bo naša prihodnost delno odvisen tudi od nas samih: "Ali si bomo nasprotovali ali bomo sodelovali? Danes smo samostojni zato, ker smo petindvajset (25) let nazaj sodelovali - kljub temu, da so bile razlike med nami morda še bolj globoke kot so sedaj. In drugič, sami sebe vprašajmo, kaj lahko damo, ne da bi pričakovali nekaj v zameno? Biti moramo aktivni državljani in prispevati k ustvarjanju bolj poštene, odprte in homogene družbe. Vse to je odvisno samo od nas samih in od nikogar drugega," je dodal predsednik republike in se zahvalil, da lahko danes nagovori prostovoljce, ki svoj prosti čas posvečajo ustvarjanju bolj solidarne in humane družbe, saj tudi zato lahko na prihodnost gledamo z upanjem.

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar podelila priznanje prostovoljskemu projektu leta 2015
Foto: Nebojša Tejić / STA

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Tinu Kamplu, predsedniku Mladinskega sveta Slovenije, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: "Slovenska zastava je simbol vsega, kar nam je skupnega in nas povezuje. Prejmite jo v znak hvaležnosti, da v ljudeh spodbujate občutke prostovoljstva."

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar podelila priznanje prostovoljskemu projektu leta 2015
Foto: Nebojša Tejić / STA

Na letošnji natečaj je prispelo 59 predlogov projektov in 161 predlogov za najzaslužnejše posameznike. Priznanja v različnih kategorijah so podelili Boris Koprivnikar, minister za javno upravo, Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije. Predsednik republike pa je podelil priznanje za »Naj prostovoljski projekt 2015«, ki je letos šel v roke Mladinskega centra Velenje za projekt »Udarnik MC Velenje«. Projekt je namenjen vsem generacijam in se lahko pohvali z visoko odzivnostjo in številnimi aktivnostmi, s katerimi nudijo pomoč socialno ogroženim, starejšim, bolnim in otrokom. Pri tem sodelujejo z drugimi organizacijami in lokalno skupnostjo ter tako prispevajo k medgeneracijski solidarnosti in vidnosti prostovoljskega dela v lokalnem okolju.