Predsednik republike v Velikih Laščah: „Pogumni in enotni lahko z upanjem zremo v prihodnost“

Velike Lašče, 7. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob občinskem prazniku Občine Velike Lašče. Občina v letošnjem letu praznuje tri pomembne 100-letnice.

Predsednik republike je uvodoma dejal, da je vesel, da se lahko pridruži velikemu praznovanju, saj letošnji praznik ni le praznik občine, ampak je praznik, ko Velike Lašče slavijo tudi tri 100-letnice: pridobitve trških pravic, čebelarstva in zadružništva. Spomnil je, da je že cesar Franc Jožef prepoznal, da v teh krajih živijo pridni in podjetni ljudje ter jim je podelil trške pravice s katerimi so Velike Lašče postale pomembno regionalno gospodarsko središče. V tistem času se je razvilo tudi zadružništvo in kmetje so ambiciozno zastavili razvoj čebelarstva. Svojim ljudem so Velike Lašče takrat ponujale dovolj priložnosti, da si z delom zagotovijo kruh in s tem socialno varnost. To je samo po sebi velik uspeh, ki je ljudem dajal upanje in perspektive, kraju pa zagotavljal razvoj. In to je vredno posebne obeležitve, kajti enaka merila imamo za uspeh tudi danes. Delo je vedno bilo za Slovence največja vrednota, danes, v kriznih časih se zavedamo, da je lahko tudi dragocenost, je dejal predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob občinskem prazniku Občine Velike Lašče.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je v svojem govoru dejal, da so takšni prazniki tudi priložnost, da se s pogledom obrnemo nazaj in poskusimo ujeti horizont prihodnosti in spomnil, da krajani ne živijo le na lepem ampak slavnem kraju, saj iz teh krajev izhaja tudi Primož Trubar, ki je utemeljil slovenstvo in nas prvi javno poimenoval Slovence ter velja za začetnika slovenskega knjižnega jezika. Ob tem je predsednik povedal, da v prihodnjem tednu odhaja na obisk v Strasbourg, kjer bo nagovoril poslance Evropskega parlamenta in kdo bi si v Trubarjevem času mislil, da bomo tam govorili v slovenskem jeziku. Vse to kaže na veličasten zgodovinski razvoj slovenstva, je povedal predsednik Pahor in dodal, da naš ponos in pripadnost k skupnosti vsem nam daje samozavest, a tudi odgovornost do drugega in naše skupne prihodnosti.

Predsednik republike je spomnil, da smo se Slovenci v času boja z okupatorjem tudi razdelili. "Z razglasitvijo lastne suverene države pa smo ta zgodovinski razkol presegli in ko je na vrata naše sedanjosti potrkala kriza se zdi, da se nesoglasja med nami poglabljajo, vendar kljub vsemu verjamem, da če se bomo v strpnosti znali pogovarjati bomo preživeli," je poudaril predsednik republike.

Na koncu je predsednik dejal, da je za našo skupno prihodnost odločilna tudi presoja vsakega od nas: "Ali bomo na razpotju, kjer se odločamo po lastni presoji šli tja kamor nas je napotil Trubar, da se vrnemo v skupnost, kjer bo lepo in prijetno živeti, v katerem bo nagrajen trud in bo vsak živel svoj življenjski stil, da bomo ponosni na svojo preteklost in politično dovolj enotno gledali v svojo prihodnost ali bomo ubrali drugo pot, ki nas bo razdelila?" Predsednik je zbrane pozval k pogumu in enotnosti. "K pogumu, da vidimo v sebi in med nami tisto, kar je najboljše in da se zanesemo tudi na tiste, ki mislijo drugače in nimajo nobenega razloga, da bi nam okrnili dostojanstvo. Če smo toliko pogumni in enotni, potem lahko ne glede na težave, ki smo jih priča vsi z upanjem gledamo v prihodnost. Ne glede na skušnjave vas prosim, glejte skupaj z nami v prihodnost, smo majhen narod in to da mu pripadamo kaže na našo moralno moč,“ je slavnostni govor v Velikih Laščah zaključil predsednik republike.