V luči prizadevanj za narodno pomiritev in spravo bo predsednik Pahor priredil sprejem za člane družine Hudnik

Ljubljana, 21. 5. 2018 | napovednik

V luči prizadevanj za narodno pomiritev in spravo bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v ponedeljek, 21. maja 2018, ob 15.30 v Zlatem salonu Predsedniške palače priredil sprejem za člane družine Hudnik.

Na sprejem je predsednik republike povabil člane družine Hudnik in gospoda Petra Hribarja, ki je družini pomagal v prizadevanjih za rehabilitacijo in spoštljiv pokop pokojnih sorodnikov po več kot 70. letih. Pred leti je predsednik republike Borut Pahor odkril spominsko obeležje Ksenji in Radu Hribarju na gradu Strmol in imel ob tem priložnostni nagovor z naslovom 'Obžalovanje, opravičilo, zaveza'. http://www.predsednik.si/up-rs/uprs.nsf/objave/87124E556BD750DBC1257EED004397B4?OpenDocument


V soboto, 19. maja 2018, se bodo na pokopališču pri Dobravi pri Ljubljani svojci ponovno poslovili od družine Hudnik, katere člani so bili kot žrtve revolucionarnega nasilja pobiti med drugo svetovno vojno. Novembra 1942 je bilo umorjenih deset članov družine, eden pa tik pred koncem vojne. Preživela sta le najmlajša člana, takrat otroka, brat Alojz in sestra Marija Veronika.

V letu 2015 je arheološka ekipa pod vodstvom mag. Draška Josipoviča na severozahodni strani hriba Jazbina oziroma pod zaselkom Zibel pri Babni Gori v Polhograjskih dolomitih odkrila posmrtne ostanke desetih članov družine Hudnik. Po več kot 70. letih sta se preživela brat in sestra odločila najdene posmrtne ostanke sorodnikov prekopati in jih prenesti na domače pokopališče.

Po vojni je bil leta 1946 Alojzij Hudnik, oče Alojza in Marije Veronike, razglašen za narodnega izdajalca in obsojen na smrt z likvidacijo, njegovo premoženje pa je bilo zaseženo. S Sklepom okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 24. januarja 2018 je bil v celoti rehabilitiran.FOTOTERMIN na začetku dogodka
(cca 5 min, omogočena bo tudi tonska distribucija)


LOKACIJA: Zlati salon, Predsedniška palača


Zaradi narave dogodka in manjšega prostora lepo prosimo, da se morebitni predstavniki medijev, ki bi želeli pokrivati dogodek, akreditirate in na elektronski naslov leja.vehovec@predsednik.si najkasneje do ponedeljka, 21. maja 2018 do 11. ure; prosimo, sporočite ime novinarja in kontakt za akreditacije (NUJNO elektronski naslov in številka mobilnega telefona).