Anton Kukenberger, inovativni mlad kmet 2016, danes v Predsedniški palači: »Nobena kmetija ne bi živela samo od nas, kandidatov«

Ljubljana, 18. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes prvič v Predsedniški palači priredil slovesnost ob 10. razglasitvi naziva Inovativni mladi kmet/kmetica 2016.

Slovesnost je potekala v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Predsednik Pahor je tako izpolnil obljubo, ki jo je mladim kmetom dal na lanski slovesnosti, ko je dejal, da bo jubilejno 10. razglasitev naziva Inovativni mladi kmet/kmetica gostil v Predsedniški palači.

Zbrane je najprej nagovoril Rok Damjan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, ki se je zahvalil predsedniku republike za izkazano podporo in dejal, da mladi kmetje in kmetice negujejo in ohranjajo tradicijo kmetovanja, a si hkrati prizadevajo to tradicijo z inovativnostjo še nadgraditi. Da so mladi kmetje in kmetice s svojimi inovacijami prihodnost slovenskega kmetijstva je poudaril tudi Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. 

»Z veliko pozornostjo in hvaležnostjo spremljamo delo Zveze slovenske podeželske mladine in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z razvojem podeželja. Razumemo vrednost in pomen, ki ju imajo mladi gospodarji in mladi inovativni kmetje za slovensko podeželje,« je dejal predsednik republike in dodal, da današnji dan simpatično sovpada z dnem, ko otroci v šolah in vrtcih jedo 'slovenski zajtrk', kar je bila sprva drzna zamisel, ki pa so jo Slovenci radi sprejeli za svojo. »Ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo. A govorimo tudi o mladem, inovativnem kmetu. Ti pa so navdih, saj mlade ljudi spodbujajo, da svojo prihodnost namenijo življenju in delu na podeželju. Žlahtno tradicijo želijo ohranjati in hkrati stremeti k nečemu boljšemu. Zato si zaslužijo besede našega skupnega občudovanja,« je sklenil predsednik republike. 

Za naziv Inovativni mladi kmet/kmetica 2016 so se letos potegovali: Anton Kukenberger, Anže Legat, Barbara Petrič, Boštjan Kosec, Damjana Ostanek Heric in Rok Šiftar. Naziv Inovativni mlad kmet 2016 je osvojil Anton Kukenberger, ki je za potrebe molže skonstruiral prevozno molzišče za molžo na pašniku. V nagovoru ob razglasitvi se je zahvalil svoji družini za podporo in dejal, da je uspeh mogoče doseči le s sodelovanjem: »Nobena kmetija ne bi živela samo od nas, kandidatov.« 

Slovesnost ob 10. razglasitvi naziva Inovativni mladi kmet/kmetica 2016 v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić / STA