Slovenija iskrena zaveznica Srbije na njeni evropski poti

Ljubljana, 8. 10. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Gre za prvi uradni obisk predsednika Nikolića v Republiki Sloveniji po tem, ko je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot prvi slovenski predsednik na uradnem obisku v Republiki Srbiji 29. in 30. maja 2014.

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić
Foto: Daniel Novaković/STA

Po sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani sta se predsednika Slovenije in Srbije zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama in novinarska konferenca v Veliki dvorani Predsedniške palače.

Predsednika sta v pogovoru največ pozornosti posvetila dvostranskim odnosom, širitvi Evropske unije in razmeram v regiji, s poudarkom na migrantski problematiki. Strinjala sta se, da so odnosi med državama odlični in temeljijo na skupni deklaraciji, ki sta jo predsednika podpisala lani ob prvem uradnem obisku slovenskega predsednika v Beogradu. Ob tem se je srbski predsednik Nikolić zahvalil za izjemno pomoč, ki jo je Slovenija nudila Srbiji ob poplavah in dejal, da taka dejanja še dodatno utrjujejo iskreno prijateljstvo med državama.

Predsednik Pahor je predsedniku Nikoliću zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Srbije na poti v Evropsko unijo in ponovil pripravljenost za pomoč v pogajalskem procesu, ki ga je Srbija pričela v lanskem letu. Slovenija se zavzema za odprtje prvih pogajalskih poglavij še v letošnjem letu. Predsednika Slovenije in Srbije sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju med državama tako na političnem področju, kot v gospodarstvu in na področju kulture.

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.
Foto: Daniel Novaković/STA

V okviru aktualnih mednarodnih tem sta predsednika v pogovorih dala velik poudarek begunski problematiki v regiji, pri čemer je predsednik republike Pahor pozdravil pristop Srbije do beguncev, ki množično prečkajo srbsko ozemlje. Predsednik Pahor je dejal, da Slovenija podpira pobudo za organiziranje srečanja na visoki ravni o zahodno balkanski migracijski poti in izpostavil potrebo po partnerskem sodelovanju držav EU in držav iz sosednje regije Zahodnega Balkana. Po mnenju predsednika Pahorja, države v regiji ne smejo ostati prepuščene same sebi pri soočanju z begunsko krizo, saj gre za izzive, ki jih je moč nasloviti zgolj skupaj.

Na tiskovni konferenci je predsednik Pahor dejal je, da so odnosi med Slovenijo in Srbijo odlični in da si Slovenja želi pozitiven in vsestranski razvoj nadaljevati. Odprtih bilateralnih vprašanj, ki bi bremenila odnose med državama, ni in tista, ki se pojavijo, državi uspešno rešujeta v okviru rednih političnih stikov, je dejal predsednik Pahor. Prijateljski odnosi državama omogočajo, da odprto in iskreno razpravljata tudi o vprašanjih, kjer nimamo enakih pogledov, kot je vprašanje priznanja Kosova. Predsednik Pahor je izpostavil tudi slovensko podporo srbskemu članstvu v EU. V nadaljevanju je predsednik republike še dodal, da so tudi gospodarski odnosi med državama odlični, saj Srbija tradicionalno sodi med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije, s pozitivnim trendom rasti blagovne menjave, ki na letnem nivoju znaša preko 1 mlrd EUR. Slovenija zavzema drugo mesto med tujimi investitorji v Srbiji. Srbija je glede na interes slovenskega gospodarstva zelo zanimiva investicijska destinacija. V Srbiji je registriranih preko 1.300 slovenskih podjetij, kar je daleč največ med vsemi tujimi investitorji v Srbiji, skupaj slovenska podjetja zaposlujejo približno 35.000 delavcev ter krepijo izvozne potenciale Srbije. Srbija je druga največja prejemnica sredstev slovenskih neposrednih investicij (v vrednosti 1.180,50 mio EUR) in je naša 11. najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica.

V spomin na srečanje v Ljubljani v parku Tivoli sta predsednika Pahor in Nikolić odkrila 'klop miru', obeležje, ki bo trajno spominjalo na dobre odnose med državama in obiskovalcem ljubljanskega parka Tivoli ponujalo mesto za počitek, postanek in razmislek.
Foto: Daniel Novaković/STA

Glede problematike beguncev kot velikega humanitarnega problema je predsednik Pahor izrazil zahvalo za solidarnost in pozitivno vlogo Srbije pri soočanju z valom beguncev. Slovenija bo pri soočanju z begunsko krizo Srbiji nudila podporo, je izpostavil slovenski predsednik, in spomnil, da državi že sodelujeta pri twinning projektu »Podpora nacionalnemu azilnemu sistemu v Republiki Srbiji«, ki se je pričel izvajati septembra 2015 in bo trajal 27 mesecev,

Ministrstvo za notranje zadeve in Policija Republike Slovenije bosta od januarja 2016 sodelovala v izvedbi projekta "Boj proti organiziranemu kriminalu", predvsem na področju boja proti trgovini z ljudmi. Slovenija poudarja pomen prioritetne obravnave zahodno-balkanske migrantske poti. Za učinkovito soočanje z valom beguncev je potrebno državam Zahodnega Balkana omogočiti hitro črpanje sredstev EU, da se lahko soočijo z migracijskimi pritiski. Sodelovati moramo kot partnerji, sta poudarila oba predsednika in ocenila, da je potrebno okrepiti boj proti tihotapcem in ostalim kriminalnim organiziranim skupinam, predvsem pa poenotiti diplomatska prizadevanja EU za odpravljanje izvornih vzrokov migracijske krize. Eden od ključnih elementov zunanjepolitičnega pristopa je ureditev razmer na Bližnjem vzhodu, sta še poudarila predsednika Pahor in Nikolić.

Predsednik Pahor je nadalje ocenil, da se krepi tudi sodelovanje na področju kulture in izobraževanja in spomnil, da bosta predsednika v okviru uradnega obiska obeležila tudi pomen zgodovinske osebnosti, ki združuje obe državi in naroda; Mihajla Pupina, ki je leta 1919 ob pariški mirovni konferenci s svojo intervencijo pomagal, da je Slovenija ohranila del teritorija. Za časa življenja je postal častni občan Bleda, jutri pa bosta predsednika na Bledu odkrila njegov kip. V Mestni galeriji bo danes odprta tudi razstava, posvečena temu znamenitemu srbskemu matematiku, fiziku in izumitelju mednarodnega slovesa.

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo v Predsedniški palači.

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.
Foto: Daniel Novaković/STA