Predsednik republike Borut Pahor na slovesni inavguraciji Njegove svetosti papeža Frančiška v Vatikanu

Vatikan - Sveti sedež, 19. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Vatikanu udeležil slovesne inavguracije Njegove svetosti papeža Frančiška ob prevzemu dolžnosti poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Ob tem je predsednik imel ločena bilateralna srečanja z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom, s kardinalom Santosom Abrilom y Castellóm in s predsednico Brazilije Dilmo Rousseff.

Ob robu inavguracije je imel predsednik republike tudi več krajših srečanj, med drugim s podpredsednikom Združenih držav Amerike Josephom Bidenom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Avstrije Heinzom Fischerjem in njegovo soprogo, avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, z nemško kanclerko Angelo Merkel, kosovskim premierjem Hashimom Thaçijem, s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom, s premierom Luksemburga Jeanom-Claudeom Junckerjem, predsednikom Hrvaške Ivom Josipovićem, srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem ter z Martinom Schulzem, predsednikom evropskega parlamenta. Po inavguraciji je predsednika republike v svojih prostorih gostil tudi slovenski kardinal dr. Franc Rode.

Predsednik Pahor je prisostvoval celotni slovesni inavguraciji Njegove svetosti papeža Frančiška in se ob koncu slovesnosti udeležil sprejema za vodje delegacij v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Ob robu tega slavnostnega dogodka se je srečal tudi s podpredsednikom ZDA Bidenom, s katerim sta na kratko spregovorila o krepitvi bilateralnih odnosov med državama, dvigu transatlantskih odnosov na višjo raven in izmenjala mnenja o razvoju dogodkov na Zahodnem Balkanu.

Ob robu obiska v Vatikanu se je predsednik sestal s kardinalom Santosom Abrilom y Castellóm, nekdanjim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji. Kardinal Castelló je predsedniku prenesel pozdrave novega papeža Frančiška in dobre želje za Slovenijo.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednica Brazilije Dilma Rousseff sta govorila o možnostih bolj poglobljenega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo, o možnostih izmenjave študentskih programov med univerzami v obeh državah, izmenjavi študentov ter uradnemu priznavanju univerzitetnih diplom. Brazilska predsednica je obljubila podporo pri čimprejšnji sklenitvi sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Sogovornika sta se dotaknila tudi ekonomskih težav v Evropi in Braziliji ter izmenjala mnenja o ekonomski in politični svetovni krizi. Slovenski predsednik je predsednico povabil na obisk v Slovenijo, predsednica Rousseff pa je predsednika povabila na obisk v Brazilijo, skupaj z gospodarsko delegacijo.

Predsednik republike je svoj obisk zaključil z bilateralnim srečanjem z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom. Govorila sta predvsem o poglobitvi gospodarskega sodelovanja, ki je v letu 2012 v porasti, vendar ostaja še vedno veliko neizkoriščenih gospodarskih potencialov. Kanadski guverner je izrazil interes nad neposrednimi investicijami v Sloveniji.
Predsednik republike Borut Pahor na slovesni inavguraciji Njegove svetosti papeža Frančiška
Foto: Daniel Novakovič/STA