SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel izvod slovenskega prevoda Unescove Deklaracije o načelih strpnosti in podal izjavo o pomenu strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora

Ljubljana, 11. 2. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel izvod slovenskega prevoda Unescove Deklaracije o načelih strpnosti. Ob tej priložnosti je podal izjavo za javnost o pomenu strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora. Ob predaji Unescove Deklaracije o načelih strpnosti so izjavo za javnost podali tudi dr. Nejc Jelen, predstavnik Izobraževalnega centra Eksena, ki je na lastno pobudo pripravil slovenski prevod omenjene deklaracije, Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, Marjutka Hafner, direktorica Urada Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenija.

Predsednik republike sprejel izvod slovenskega prevoda Unescove Deklaracije o načelih strpnosti in podal izjavo o pomenu strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je podal izjavo o pomenu strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora
Foto: Daniel Novakovič/STA

Besedilo izjave predsednika republike o pomenu strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora:

"Gospe in gospodje, ob tej priložnosti bi rad podal naslednjo izjavo. Slovenija, naša domovina, lahko vsestransko napreduje samo kot odprta družba in država. Samo kot odprta družba in država. Bistven pogoj take odprte družbe je svoboda. Strpnost ni nevarnost za svobodo, ni njena ovira, je njen pogoj.

Brez svobode ni središčne vrednote in to je dostojanstvo slehernega posameznika. Ta svoboda posameznika je omejena samo z enako svobodo drugega posameznika. V tem smislu je svoboda tudi odgovornost.

Odgovornost, da se vedemo do drugega tako, kot pričakujemo, da se bo on ali ona vedel ali vedla do nas. Odgovornost, da smo spoštljivi in obzirni drug do drugega in do skupnosti kot celote.

Ta svoboda in odgovornost zanjo nam omogočata, da živimo v sožitju in napredujemo. Kot posamezniki in kot skupnost. V materialnem in duhovnem smislu.

Kadar se družbe soočajo z večjimi socialnimi, gospodarskimi ali celo varnostnimi problemi, se običajno zmanjša raven splošne potrpežljivosti med ljudmi. Zmanjša se njihovo zaupanje v ustanove države, zlasti v politiko, zmanjša se medsebojno zaupanje, zmanjša se celo samozaupanje.

Mnogo tega, zlasti od začetka gospodarske krize leta 2009, lahko opažamo tudi v naši državi, v Sloveniji.

Iz zgodovinskih izkušenj vemo, da je v takem položaju odločilno, ali se družba potrudi ohraniti strpnost in premagati probleme, ali pa popusti sovražnemu govoru in sovražnostim vseh drugih vrst, in problemi premagajo njo.

Ko danes, ob tej priložnosti naslavljam javnost, sebe in vse nas pozivam k strpnosti in želim posebej poudariti, da to ne pomeni omejevanja naše svobode, temveč njeno zavarovanje.

Vsak naj pove kar misli, vsak naj pove, kar misli, toda to naj pove na spoštljiv način in tako, da ne prizadene drugega. Skrb za to nas dela boljše ljudi in boljšo družbo.

Ocenjujem, da je zlasti glede razmer v naši domovini moč glede nadaljnjega razvoja dogodkov še vedno pretežno v naših rokah, kako se bodo ti dogodki odvijali v prihodnje. To pomeni, da smo odgovorni za svoja ravnanja. Naša ravnanja pa so lahko premišljena in modra samo, če so posledica kritičnega in odprtega dialoga. Svobodne in kritične izmenjave mnenj. Brez te svobode ni mogoče pričakovati dobrih odločitev.

Vse, kar zdaj potrebujemo, ni omejevanje te svobode govora v imenu strpnosti, ampak povečana strpnost in odgovornost, da to, kar mislimo povemo na spoštljiv način, povečana pozornost za občutljivost drugega in seveda medsebojno spoštovanje.

Strpnost je modrost. Ne prenaša se iz generacije na generacijo z geni. V veliki meri smo vselej znova odgovorni sami za to, ali si jo privzgojimo ali pa ne. Strpnost je naša izbira in s tem apelom pozivam, da jo izberemo kot našo izbiro. Strpnost je najvišja umetnost življenja med ljudmi in življenja v sožitju.

Tako svobodno, svobodno, ponavljam še enkrat, a odgovorno obnašanje bo premagalo strah, negotovost in tesnobo. Okrepilo bo našo samozavest, medsebojno zaupanje, večja bo potrpežljivost za iskanje dobrih rešitev za vse probleme. Noben od problemov, s katerimi se soočamo, ni nerešljiv."

V prizadevanju za ničelno toleranco do sovražnega govora je predsednik pred kratkim sprejel tudi častno pokroviteljstvo nad šestim družbeno odgovornim natečajem PLAKTIVAT za oblikovanje mestnega plakata na temo "SOVRAŽNI GOVOR", ki se izteče jutri, v petek, ob polnoči.