Zveza policijskih veteranskih društev SEVER

Srebrni red za zasluge, vročitev 26. marca 2014

Srebrni red za zasluge
ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja

Predsednik republike Borut Pahor se je 26. marca 2014 v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu udeležil osrednje slovesnosti ob 20. obletnici Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in Združenju SEVER ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja vročil odlikovanje srebrni red za zasluge.

Predsednik Pahor je v nagovoru Združenju Sever uvodoma čestital in se jim zahvalil za njihovo nenadomestljivo vlogo pri obrambi slovenske osamosvojitve.

Predsednik republike Borut Pahor vročil odlikovanje Združenju policijskih veteranskih društev SEVER ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja
Foto: Nebojša Tejić/STA


Utemeljitev:

Združenje Sever si je ob ustanovitvi pred dvajsetimi leti v Novem mestu zadalo številne naloge, ki jih opravlja skrbno in sistematično.

Simbolni začetek demokratičnih političnih procesov v Sloveniji člani združenja vidijo v znameniti akciji Sever, ko so s svojimi dejavnostmi kot pripadniki nekdanjih organov za notranje zadeve zaščitili te procese pred poskusi destabilizacije. Eden takih poskusov je bil veliki jugoslovanski miting resnice, napovedan za 1. decembra 1989 v Ljubljani, ki so ga uspešno preprečili. Svojemu združenju so policijski veterani zato nadeli ime Sever. Eno njegovih zelo pomembnih poslanstev je pridobivanje in hranjenje pisne, slikovne in zvočne dokumentacije ter pričevanj o dejavnostih policijskih veteranov med pripravami na slovensko osamosvojitev in med vojno za Slovenijo. S prizadevanjem za ohranjanje spomina na takratno dogajanje ter s podporo raziskovalnim in kulturnim projektom na temo uporništva in obrambe domovine zagotavlja temelje za strokovno in korektno razumevanje dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije ter s tem za njihovo ustrezno vrednotenje.

Združenje danes povezuje dvanajst policijskih veteranskih društev Sever, ki imajo več kot 6500 članov. Njegovi člani so tako pripadniki organov za notranje zadeve Republike Slovenije kot tudi prostovoljci, ki so z njimi sodelovali pri dejavnostih za zaščito demokratičnih procesov ali v uporu proti agresiji na Slovenijo leta 1991. Združenje je član Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije ter dejaven član Svetovne federacije veteranov, za katero je pripravilo tudi soglasno podprto resolucijo proti razlikam pri obravnavi vojnih veteranov, vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja. Je tudi ustanovni član Ustanove Franceta Rozmana - Staneta, humanitarne fundacije, ki pomaga vojnim veteranom v stiski, posebno skrb pa namenja tudi vzdrževanju spomenikov, posvečenih obrambi domovine.

S svojim delovanjem so bili člani veteranske organizacije Sever eden od nosilnih stebrov uspešne poti Slovenije v samostojnost in neodvisnost. Bili so ustvarjalci njene demokratične prihodnosti. S svojim delovanjem v združenju ne ohranjajo le spominov in dokumentov tistega časa, ampak ostajajo tudi glasniki vrednot, ki so nas vodile na poti do samostojne države in ostajajo njena najsvetlejša dediščina.