SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Tomaž Lavrič

Medalja za zasluge, vročitev 12. novembra 2015

Medalja za zasluge
za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval Tomaža Lavriča. Odlikovanje je predsednik Pahor v imenu odlikovanca vročil Robertu Botteriju 12. novembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval Tomaža Lavriča. Odlikovanje je v njegovem imenu prevzel Robert Botteri.
Foto: Daniel Novaković/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval Tomaža Lavriča, odlikovanje je v njegovem imenu prevzel Robert Botteri.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Tomaž Lavrič se je začel ukvarjati s stripom kot sodelavec tednika Mladine. Leta 1988 je začel ustvarjati Diarejo, satiričen in pronicljiv strip, ki je med slovensko politično pomladjo odmeval tako v Sloveniji kot Jugoslaviji. Njegov Diarejček je prodrl v politični vsakdanjik Slovencev vseh starosti, izobrazbe in preferenc ter jih, kljub napetim družbenim razmeram, zabaval. Po Lavričevi govorici je strip začel postajati upoštevanja vreden medij. A dodati velja, da je njegova Diareja daleč presegla okvire takratnega časa. Navdušuje še danes in je vir navdiha številnim mladim slovenskim ustvarjalcem stripov, risank, filma in gledaliških predstav.
Tomaž Lavrič je ustvarjalno, skrbno in spretno raziskoval možnosti te priljubljene likovno-literarne zvrsti, ki jo sam sicer raje uvršča v literaturo kakor v likovno umetnost. Beseda mu narekuje slog, risbo prilagaja besedi. Rad se poigrava in skače iz humorja v realizem, iz socialnih tem v znanstveno fantastiko, iz karikatur v abstrakcijo ali znakovno risbo. Vse to počne mojstrsko, z veliko humorja in očarljivosti, pa tudi provokativnosti. Velja za pravo legendo tudi kot avtor tisočev karikatur, naslovnic in ilustracij. Znan je kot angažirani avtor, ki se loteva aktualnih, pomembnih tem.
Ob krajših stripih v samozaložbi je izdal več albumov, s katerimi se je še utrdil njegov sloves vrhunskega umetnika. Njegovi stripi so doslej doživeli nad 40 različnih izdaj. Uspelo mu je prodreti tudi na evropski stripovski trg. Z Bosanskimi basnimi je leta 1999 prejel nagradi v Švici in Belgiji, najodmevnejši in najuspešnejši pa so bili njegovi albumi v Franciji in frankofonskih deželah. Vrhunska in raznovrstna ustvarjalnost Tomaža Lavriča je dobila zelo jasno potrditev tudi v mednarodnem prostoru.
Leta 2009 je postal prvi prejemnik nagrade Milka Bambiča za umetniške dosežke na področju stripa v Sloveniji. Leta 2010 se je njegovemu opusu priklonila tudi Moderna galerija v Ljubljani s pregledno razstavo njegovih del. Strip je tako z deli Tomaža Lavriča v Sloveniji dobil veljavo posebne umetniške zvrsti.