SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih in kandidatkah za dve prosti mesti sodnika ali sodnice na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu in napovedal posvetovanja

Ljubljana, 5. 12. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, 4. decembra 2019, obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih in kandidatkah za dve prosti mesti sodnika ali sodnice na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu in napovedal posvetovanja, ki bodo potekala predvidoma med 10. in 15. januarjem 2020.

Republika Slovenija ima trenutno nezasedeni dve mesti sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Ministrstvo za pravosodje je objavilo dva ločena razpisa za po eno mesto kandidata  za sodnika omenjenega sodišča.

Po prvem razpisu, 22. marca 2019, je ministrica za pravosodje predsednika republike obvestila, da se je na razpis prijavilo šest kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Po abecednem vrstnem redu so to:
Andrej Auersperger Matić, PhD,
Nina Savin Bossière,
izr. prof. dr. Klemen Podobnik
dr. Saša Sever,
prof. Jure Vidmar, dr. phil., PhD,  
dr. Renata Zagradišnik.


Predsednik republike je  v skladu z določbo 6. člena Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč Sodni svet RS in Vlado RS zaprosil za mnenje o vseh prijavljenih kandidatih. Mnenje Vlade RS je prejel 13. junija 2019.

Ministrstvo za pravosodje je  razpis za drugo prosto mesto kandidata za sodnika na Splošnem sodišču v Evropske unije objavilo 14.6.2019. Na razpis se je prijavilo 8 kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Po abecednem vrstnem redu so to:
Andrej Auersperger Matić, PhD,
izr. prof. dr. Anže Erbežnik,
Nina Savin Bossière,
izr. prof. dr. Klemen Podobnik
dr. Saša Sever,
Ana Stanič LLM,
prof. Jure Vidmar, dr. phil., PhD,  
dr. Renata Zagradišnik.


Mnenje vlade o prijavljenih kandidatih je predsednik republike prejel 24. oktobra 2019.

Sodni svet je skupno mnenje o prijavljenih kandidatih tako na prvi kot na drugi razpis posredoval predsedniku republike 13. novembra 2019, s tem so bili izpolnjeni pogoji, da predsednik republike lahko nadaljuje z obema postopkoma.