SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Vershbowa

Ljubljana, 9. 5. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Alexandra Vershbowa, ki se v Ljubljani udeležuje mednarodne NATO konference o neširjenju orožij za množično uničevanje.

Sogovornika sta se uvodoma strinjala, da bo članstvo Črne gore v zvezi NATO dodatno prispevalo k stabilnosti sosednje regije Jugovzhodne Evrope. V regiji je potrebno še posebno pozornost posvetiti razmeram v Makedoniji in BiH. Predsednik republike Pahor je pri tem ponovil, da lahko odločitev o članstvu v NATO sprejmejo le oblasti v Sarajevu, vendar pa je iz geopolitičnega vidika članstvo BiH v NATO izjemnega pomena. Izrazil je skrb, da bi nadaljnji zastoj Makedonije v evroatlantskih integracijah državo še bolj izoliral in povzročil med in interetnična trenja. Strinjala sta se, da stabilnosti regije Zahodnega Balkana in s tem tudi evropske stabilnosti ne bo brez popolne integracije Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave.

Govorila sta tudi o pomenu julijskega vrha Severnoatlantskega zavezništva v Varšavi in potrebi po izvršitvi zavez iz Walesa. Vrh v Varšavi mora okrepiti zaveze NATO saj se države članice zavezništva soočamo z novimi varnostnimi izzivi. V tem kontekstu bo zelo pomembna tudi razprava o Bližnjem vzhodu.

Predsednik Pahor sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Alexandra Vershbowa
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor sprejel namestnika generalnega sekretarja Zveze NATO Alexandra Vershbowa
Foto: Daniel Novakovič/STA