Predsednik republike Borut Pahor: Praznujmo dan samostojnosti in enotnosti kot prelomnico v naši zgodovini, z vsemi sanjami in željami.

Borovnica, 23. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na današnji slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki so jo pripravili na osnovni šoli dr. Ivana Korošca v Borovnici pozdravil učence, krajane, starše in učitelje, ki so se udeležili lepega dogodka in jim zaželel vesele praznike ter uspešno in zadovoljno novo leto. Slovesnost je bila namenjena praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti, zato je imel predsednik republike slavnostni nagovor, v katerem je poudaril pomen odločitve, ki smo jo sprejeli na današnji dan pred natanko 23 leti.

V nagovoru se je predsednik spomnil dneva, ko so starši otrok, ki danes obiskujejo šolo, šli na plebiscit in sprejeli pomembno odločitev. "Na današnji dan pred 23 leti so se vaši starši odločili za samostojnost in neodvisnost. Vi ste generacija, ki je zrasla v novi državi. Samostojnost države vam je bila položena v dediščino", je dejal. »Takrat nam je šlo za to, da s skupnimi močmi naredimo domovino našo in državo boljšo. In v marsičem smo uspeli, ne toliko in ne za vsakogar, kot smo upali takrat, a veliki premiki so bili narejeni.« Predsednik je o današnjem času dejal, da "ni najboljši za našo domovino in naše ljudi, zato pa je tembolj pomembno, da se ne vdamo in se naprej borimo; ne bi bilo prav, če bi vam zapustili slabšo dediščino kot smo jo sami dobili od naših staršev.«

Predsednik Pahor je otrokom rekel še: "Znanje je nujno za naš obstoj, zato se po svojih močeh učite, bodite radovedni, raziskujte svet okoli sebe, razmišljajte po svoji pameti o svetu, ki je okrog vas in razvijajte svoje misli in sanje o svetu, ki si ga želite živeti. Prav znanje, radovednost in to, da se čim boljše učite, da čimveč znate, prav to so orodja, s katerimi se lahko borimo za našo državo, za naš majhen narod. Če boste znali, to še ni zadosten pogoj, da boste tudi uspeli, ampak zagotovo pa je, da boste zelo težko uspeli, če ne boste znali«, je poudaril predsednik.

"Pred vami, otroci, je prihodnost, če boste ambiciozni, jo boste tudi soustvarjali," je dejal predsednik in na koncu vsem učencem in prisotnim zaželel prazničnega vzdušja in »da bi se tega dneva spominjali kot prelomnice v naši zgodovini, ter ga praznovali z vsemi sanjami in željami«.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti na OŠ dr. Ivana Korošca v Borovnici
Foto: STA/Stanko Gruden

Ob priložnosti slovesnosti na osnovni šoli je v svojem nagovoru gospod Andrej Ocepek, župan občine Borovnica, predsedniku republike čestital za delo, ki ga opravlja in dejal, da je predsednik republike Borut Pahor "mož beseda, predsednik vseh Slovencev."

Predsednik je po slovesnosti obiskal tudi vrtec Borovnica, ki deluje v okviru OŠ dr. Ivana Korošca v Borovnici in je bil z evropskimi sredstvi obnovljen po standardih nizkoenergetske gradnje.