Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na slavnostni prireditvi ob dnevu Slovenske vojske

Ljubljana, 16. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je udeležil slavnostne prireditve ob dnevu Slovenske vojske.Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na slavnostni prireditvi ob dnevu Slovenske vojske
Velja govorjena beseda!

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,
predstavniki veteranskih organizacij,
gospe in gospodje.

Danes je praznik Slovenske vojske. Vsem pripadnicam in pripadnikom iskreno čestitam. Pri tem ne gre le za nujno olikanost. Gre za iskreno hvaležnost. V mojem nedavnem mnenju o pripravljenosti Slovenske vojske sem namreč poudaril, da prav pripadnice in pripadniki Slovenske vojske predstavljate njen najbolj odličen obraz.

Tudi zaradi tega ima Slovenska vojska v javnosti upravičeno velik ugled. To pomeni, da se ljudje na svojo vojsko zanesemo in ji zaupamo obrambno varnost države. Visoko cenimo brezhibno profesionalnost pripadnikov Slovenske vojske na misijah v tujini. Posebno pa smo vam iz srca hvaležni za vašo pomoč pri naravnih in drugih nesrečah.

Spoštovane gospe in gospodje,

v sedanjih mednarodnih varnostnih razmerah ocenjujem, da je potrebno izboljšati tudi druge dejavnike pripravljenosti Slovenske vojske. Za ohranitev in okrepitev naše varnosti je pravzaprav potrebno posodobiti celoten nacionalni varnostni sistem. Ta zahtevna naloga terja od nas veliko strokovnega znanja in političnega sodelovanja.

Glede na to, da Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, je za njeno varnost v širšem pomenu besede še vedno najbolj pomembno gospodarsko okrevanje in dvig življenjske ravni ljudi. Toda zaradi naše večje varnostne izpostavljenosti je v sedanjih razmerah pomembna tudi okrepitev varnostnega sistema in Slovenske vojske kot njenega vojaškega stebra.

Slovenija ima pravico, dolžnost in interes za okrepitev obrambne moči zveze NATO. In naj ne bo nobenega dvoma. Skorajšnji obisk ruskega predsednika je pietetne narave in povezan s stoletno tradicijo Ruske kapelice. V ničemer ne spreminja zunanjepolitične ali varnostne usmeritve Slovenije, ob tem pa se vsi strinjamo, da je dialog vedno koristen.

Spoštovane gospe in gospodje,

nihče zares ne ve, kakšna bo prihodnost. Toda zdi se, da utegne priti do temeljitejšega prestrukturiranja evropske in mednarodne skupnosti. Tudi če bi se to zgodilo po docela mirni poti, bo za suverenost ravnanj našega naroda in države pomembno, da ne bo dvomov v našo lastno sposobnost za posredno ali neposredno obrambo naših interesov.

Pred četrt stoletja smo morali naše nacionalne interese ubraniti z nastajajočo slovensko vojsko. Danes smo se znova znašli v položaju, ko njene pripravljenosti ne smemo podcenjevati, čeprav varnost države ni neposredno ogrožena.

Menim, da se je Evropa znašla na pragu večjih strukturnih sprememb. Pričakujem, da bomo priče novemu razvrščanju držav Evropske unije glede na raven njihove povezanosti. Rezultat bližnjega referenduma v Veliki Britaniji o članstvu v Evropski uniji bo pomembno določal ritem tega razvrščanja. V slovenskem nacionalnem interesu je, da ostanemo v najbolj povezanem delu Evropske unije. Poudarjam, da to nikakor ni samoumevno. Deloma bo to odvisno od naše politične volje, še bolj pa od naše stvarne razvojne sposobnosti in vsestranske pripravljenosti. Tudi varnostne.

Spoštovane gospe in gospodje,

pred nami so zahtevni časi. Še zlasti zato, ker problemi in rešitve ne bodo črno-beli. Treba bo razlikovati odtenke. Samo vprašanje časa je, kdaj in kako bomo glede uveljavitve naših narodnih in državnih stremljenj polagali zrelostni izpit.

Ni potrebno, da na te zahtevne čase gledamo s skrbmi ali celo s strahom. Naša ravnanja bodo toliko bolj premišljena, samozavestna in odločna, kolikor bolj bomo med seboj sposobni politično in drugače vsestransko sodelovati. Pripravljenost za sodelovanje, politično in vsakršno, v bistvu štejem ta hip za enega najpomembnejših dejavnikov zmanjševanja tveganj, ki smo jim in jim bomo izpostavljeni.

Ta pripravljenost za medsebojno sodelovanje je v celoti v naših rokah in ni odvisna od nikogar drugega. V naši zgodovini smo v prelomnih časih izkusili narodni razkol in narodno enotnost. Kako se bomo vedli pri naslednjem velikem izzivu, je naša stvar. Spomnimo pa se, da sta nastanek slovenske države in njena vojaška obramba plod enotnosti in ne razklanosti. V tem smislu sta praznika slovenske države in praznik Slovenske vojske velik vzor in navdih za naša prihodnja ravnanja.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je udeležil slavnostne prireditve ob dnevu Slovenske vojske
Foto: Anže Malovrh/STA