SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je v Državni zbor RS posredoval predlog za mesto Varuha človekovih pravic RS

Ljubljana, 14. 1. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v ponedeljek, 14. januarja 2019, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem državnemu zboru za mesto Varuha človekovih pravic RS predlaga gospoda Petra Svetino.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik ugotovil, da uživa Peter Svetina tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več.

Javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic RS Petra Svetine bo v petek, 18. januarja 2019, ob 10. uri v Predsedniški palači.

Predsednik republike Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom državnega zbora pričakuje, da bi lahko bilo odločanje poslank in poslancev o kandidatu za Varuha človekovih pravic RS že na redni januarski seji državnega zbora.

Predsednik republike Borut Pahor je v Državni zbor RS posredoval predlog za mesto Varuha človekovih pravic RS
Foto: UPRS