Predsednik Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta z mladimi o prihodnosti Evrope

Ljubljana, 3. 2. 2014 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Predsednika sta se najprej sestala na pogovoru na štiri oči, nato pa sta imela na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani s študenti pogovor o prihodnosti Evrope.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy
Foto: Daniel Novakovič/STA

V zadnjem času je veliko govora o spremembah v delovanju Evropske unije in danes so imeli študentje Pravne fakultete priložnost v pogovoru s predsednikom Republike Slovenije in predsednikom Evropskega sveta ugotoviti, kakšno je njuno stališče do predvidenih sprememb in kakšna bi po njunem mnenju morala biti prihodnost Evrope. Oba govornika sta velika zagovornika evropske ideje in nadaljnje integracije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy z mladimi o prihodnosti Evrope
Foto: Danijel Novaković

Uvodoma je predsednik Van Rompuy poudaril, da je ključno zavedanje ljudi, da bo Evropska unija obstala, vendar se je potrebno kljub nekaterim pozitivnim kazalcem zavedati dejstva, da problemi še niso rešeni in da je potrebno obnoviti zaupanje v institucije, posebej je omenil npr. banke. »Ko bo povrnjeno zaupanje,« tako predsednik ES, se bo popravila tudi gospodarska rast. »Kriza se je začela dolgo pred letom 2008, saj nismo rešili strukturnih težav ob ustanovitvi evroobmočja. Podcenili smo probleme in sedaj moramo graditi na bolj močni bančni in monetarni uniji. Naredili smo veliko, a dela še nismo končali," je dejal predsednik Van Rompuy.

Predsednik ES je izpostavil pomembno vlogo Slovenije v regiji Zahodnega Balkana in ocenil, da je vzpostavitev miru in stabilnosti v regiji, kjer je še pred 15 leti divjala vojna, ključnega pomena za Evropsko unijo. Ovrgel je tezo o širitveni utrujenosti, kajti prav v času krize sta se evroobmočju pridružili dve novi državi, Hrvaška je postala članica EU, medtem pa je tudi Srbija začela pogajanja za članstvo. Po oceni predsednika Evropskega sveta je ključnega pomena sprava, še posebej med Srbijo in Kosovom. Ob tem je predsednik ES izpostavil pobudo Brdo Process kot zelo pomembno pobudo za utrjevanje evropske perspektive regije in njeno stabilizacijo.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta sta v pogovoru poudarila, da je širitev Evropske unije ključna za poglobitev odnosa med državami, vendar mora Evropa v prihodnosti definirati, kako bo hkrati lahko bolj kompetitivna in ostala tudi socialno povezana. Ob tem sta predsednika poskušala odgovoriti tudi na vprašanje, kako lahko v Evropi premagamo demokratični deficit in kako lahko vzpostavimo pravo ravnovesje med nadaljnjim federalizmom in ohranitvijo nacionalnih identitet držav članic. Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je njegova vizija integracija v smeri Združenih držav Evrope, del tega procesa bo morala biti tudi Slovenija, vendar je predpogoj za nadaljnji prenos pravic na Bruselj garancija za ohranitev slovenskega jezika in slovenske kulturne identitete. Po njegovi oceni je potrebno nadaljevati najprej na področju poenotenja davčnih politik in oblikovanja skupne Evropske centralne banke.

Ob koncu pogovora se je predsednik republike Pahor zahvalil predsedniku Evropskega sveta Van Rompuyu za pripravljenost na pogovor in za njegov že šesti obisk v Republiki Sloveniji, mlade pa je pozval, naj o prihodnosti Evrope razmišljajo »out of the box« (izven tradicionalnih okvirjev)."

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy
Foto: Daniel Novakovič/STA