Predsednik republike prihodnji petek na delovnem kosilu z vodji parlamentarnih strank in poslanskih skupin o spremembah volilne zakonodaje

Ljubljana, 3. 7. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsednici in predsednikom parlamentarnih strank ter vodjem poslanskih skupin in poslancema narodnosti Državnega zbora poslal vabilo na delovno kosilo, na katerem bodo ocenili rezultate dosedanjih treh krogov pogajanj glede možnih sprememb volilne zakonodaje v skladu z zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitev poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo.

Predsednik republike je vabilu priložil tudi čistopis novele Zakona o volitvah v Državni zbor, ki so ga v 3. krogu pogajanj uskladili pogajalci parlamentarnih strank.

Na delovnem kosilu bodo skušali ugotoviti, ali se potrebno število poslank in poslancev v tej fazi pogajanj zavzema za

  • spremembo volilnih okrajev
    ali
    • za njihovo odpravo in uvedbo relativnega prednostnega glasu.

    Prav tako se bodo prvič pogovarjali o tem, kdo in kdaj naj bi vložil predlog sprememb volilne zakonodaje v uradni postopek DZ ter ali naj DZ najprej odloča o spremembi volilnih okrajev ali predlogu za njihovo odpravo in uvedbo relativnega prednostnega glasu.

    Delovno kosilo bo potekalo v Predsedniški palači, v petek, 12. julija 2019, ob 12. uri.