SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednikov poziv v Radečah: "Izberimo sodelovanje, sodelovanje vodi do enotnosti."

Radeče, 8. 9. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Radeče, kjer je zbrane tudi nagovoril. Občina Radeče praznuje občinski praznik v spomin na izgnance, ki so se v septembrskih dneh leta 1945 vračali na svoje domove. Pred pričetkom slovesnosti je predsednik republike k Spomeniku NOB položil venec.

Polaganje venca k spomeniku NOB v Radečah
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob tej priložnosti je predsednik republike otvoril rekreacijski park Savus. Sprejeli so ga otroci iz Vrtca Radeče in popeljali po Učni poti Savus. Prav ta učna pot je služila kot navdih za načrtovanje rekreacijskega parka, katerega pobudniki so bili občani Radeč.

Predsednik republike Borut Pahor in župan Občine RadečeTomaž Režun prerežeta trak in tako simbolno odpreta rekreacijski park Savus
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru spomnil na Strateški forum Bled (BSF), ki je nedavno potekal v Sloveniji. "Ob robu tega srečanja sem se sestal z generalnim sekretarjem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiom, ki je izrazil osuplost nad lepoto naše dežele," je njegova razmišljanja povzel predsednik republike in izpostavil trajnostni razvoj, ki v sorazmerju s potrebami in možnostmi, ki nam jih daje narava, ta planet ohranja za naše otroke. "Županje in župani, občinski in mestni sveti ste neprecenljivo prispevali k temu, da je Slovenija ne samo lepa, temveč tudi urejena. In Radeče so uspešna in dobro delujoča občina," je dejal predsednik republike in poudaril, da je za uspeh nujno potrebno sodelovanje ne glede na svetonazorske in politične opredelitve, saj ljudje od lokalnih skupnosti pričakujejo dejanja: "V času najhujše ekonomske in socialne krize ste lokalne skupnosti nadomestile vlogo države, ki takrat svoje naloge ni uspela opraviti." V nadaljevanju nagovora je predsednik republike dejal, da je beseda na Strateškem forumu Bled tekla tudi o prihodnosti, skupna ugotovitev razpravljalcev pa je, da bo prihodnost dosti manj varna in uspešna, kot smo si to predstavljali nekaj let nazaj. "A ne glede na to lahko za varno prihodnost Slovenke in Slovenci naredimo nekaj, kar ne more nihče drug namesto nas: pazimo drug na drugega, med seboj sodelujemo, se prepiramo-a spoštljivo in tam, kjer ne uspemo poiskati kompromisov spoštujemo razlike, ki med nami obstajajo. Sožitje je edina pot, da gremo naprej. Izberimo sodelovanje, kajti sodelovanje vodi do enotnosti," je govor zaključil predsednik republike.

Otroci vrtca Radeče predsednika republike vodijo do prireditvene točke ob rekreacijskem parku Savus
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor Tomažu Režunu, županu Občine Radeče, poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države v znak hvaležnosti za krepitev sodelovanja in vsega, kar je med nami skupnega: "Bodimo pod slovensko zastavo združeni in ne razklani."

Predsednik republike Borut Pahor izroči zastavo Republike Slovenije županu Občine RadečeTomažu Režunu
Foto: Daniel Novakovič / STA