Predsednik republike na Koroškem podelil plakete prostovoljcem – prvim posredovalcem

Ravne na Koroškem, 29. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob podelitvi priznanj prostovoljcem – prvim posredovalcem na Koroškem oziroma v Sloveniji. Slavnostna akademija poteka v luči prihajajočega dneva vseslovenskih prostovoljskih akcij »Dan za spremembe«.

Prostovoljci – prvi posredovalci so pri reševanju življenj lahko usodnega pomena. Sistem prvih posredovalcev predstavlja pomemben člen pri izvajanju nujne medicinske pomoči, še posebno na zelo težko dostopnih ali oddaljenih predelih, na primer na delih Koroške. Od leta 2014 za vzpostavitev sistema izobraževanja prvih posredovalcev na Koroškem organizirano in aktivno skrbi Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK). V projektu pa sodelujejo tudi Koronarni klub Mežiške doline, koroške občine, dvanajst (12) prostovoljnih gasilskih društev in regijski center za obveščanje Slovenj Gradec.

Marijana Kašnik, direktorica Zdravstveno reševalnega centra Koroške, je v uvodnem nagovoru poudarila, da se je reševalni center s projektom prostovoljcev - prvih posredovalcev odzval na potrebo skupnosti, da izboljša in dopolni sistem nujne medicinske pomoči. Dr. Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem, pa se je v svojem imenu, imenu vseh županov in županij Koroške ter prebivalcev celotne regije zahvalil prostovoljcem - prvim posredovalcem, predvsem pa prostovoljnim gasilcem, da so svoje poslanstvo reševanja razširili na prvo posredovanje in nudenje zdravstvene pomoči.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob podelitvi prvih priznanj prostovoljcem – prvim posredovalcem na Koroškem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v nagovoru spomnil na svoje delo v okviru projekta "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega", ko je pred štirimi leti prvikrat sodeloval s poklicnimi gasilci v Sežani, pred štirinajstimi dnevi pa s prostovoljnimi gasilci v Ormožu: "V obeh primerih smo izvedli prikaz reševanja ponesrečencev prometne nesreče. Gre za naporno in odgovorno delo, zlasti pa za stresno nalogo, saj je prostovoljcem in poklicnim gasilcem poverjena izjemno velika odgovornost, ko morajo v trenutku odločati med življenjem in smrtjo. Občudovati moramo ljudi, ki so to stresno nalogo zavoljo znanja, dobrega srca in človeške dobrote pripravljeni sprejeti kot prostovoljci," je dejal predsednik republike. Pohvalil je izjemno pripravljenost prostovoljcev, ki nase prevzemajo odgovornost in odločanje o tem, komu bodo najprej nudili pomoč: "To je stvar vaše presoje. Vaše odločitve temeljijo na vašem znanju, izkušnjah in modrosti. Zato gre vam, prostovoljci, moja posebna zahvala in hvaležnost, da ste breme takšne odločitve pripravljeni prostovoljno prevzeti nase," je dejal predsednik Pahor in hkrati izrekel besede zahvale vsem, ki so storili še korak več in se povezali v skupnost - zaradi tega se še bolj zavedamo, da se lahko zanesemo drug na drugega. "Ta občutek, ki povezuje, ta občutek varnosti, je pomemben za nas in za naše otroke. Stopamo naprej po poti boljše in bolj humane družbe, v kateri živimo drug za drugega in smo pripravljeni svoj prosti čas nameniti tistemu, ki našo pomoč potrebuje," je svoj govor zaključil predsednik republike.

Na kraj nezgode ali nenadnega srčnega zastoja so prostovoljci – prvi posredovalci poklicani prvi. Posredujejo v poprečju že v treh (3) minutah in tako rešijo marsikatero življenje. Danes je več kot dvesto (200) prostovoljcev – prvih posredovalcev prejelo priznanja in značke o opravljenem izobraževanju. Priznanja za zasluge pri vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev na Koroškem pa so prejeli Ivan Žagar in primarij Cirilo Slemenik Pušnik v imenu Koronarnega kluba Mežiške doline, Ludvik Kordež, dolgoletni vodja reševalne službe Koroške, ter reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške. Plaketo za nepogrešljivo, nesebično in prostovoljno vključitev v sistem prostovoljcev – prvih posredovalcev na Koroškem je prejelo trinajst (13) prostovoljnih gasilskih društev.

Predsednik republike pa je plaketo za zasluge pri vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev na Koroškem podelil pobudnikom projekta: Alanu Matijeviču, poveljniku regijskega štaba Civilne zaščite, doc. dr. Mateju Strnadu, vodji delovne skupine za reanimacijo Slovenskega združenja za urgentno medicino, in Darku Čandru, dolgoletnemu glavnemu zdravniku Nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Mariboru.