Branko Brumen

Medalja za zasluge, vročitev 23. oktobra 2015

Medalja za zasluge
za 20 let zavzetega uveljavljanja slovenske etnografske dediščine in uspešnega vodenja kurentovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Branku Brumnu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 23. oktobra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje medaljo za zasluge Branku Brumnu
Foto: STA/danijel Novakovič

Utemeljitev:

Branko Brumen je postal direktor kurentovanja na Ptuju leta 1995. Vse od takrat dejavno sodeluje pri snovanju in vodenju kurentovanja. Tradicionalno prireditev so med njegovim vodenjem dopolnili s številnimi novimi programskimi vsebinami, ki so postale uspešna stalnica te največje slovenske etnološko-karnevalske prireditve. Hkrati se je kurentovanje pod njegovim vodstvom razvilo v enega osrednjih etnoloških karnevalov v Evropi.
Kurentu se med pustovanjem pridružijo tradicionalni liki in maske iz drugih krajev Slovenije, pa tudi iz sveta, tako da se Ptuj prelevi v pravi etnografski festival z največjim prikazom tradicionalnih pustnih likov in mask v Evropi. Tudi povorka tradicionalnih urbanih ptujskih mask, ki je dobila svoje mesto v večdnevnem pustovanju, dobiva mednarodni značaj. Obhod pernatih in rogatih kurentov, najznačilnejših pustnih likov s Ptuja, Dravskega polja in okolice, ki z glasnim zvonjenjem in truščem iz dežele odganjajo zimo in zlo, pa skupaj z njihovimi spremljevalci ostaja prava etnografska poslastica za domačine in goste od blizu in daleč.
Ptuj je že dolga leta včlanjen v največjo evropsko in svetovno karnevalsko organizacijo. Kot član predsedstva je Branko Brumen v združenje karnevalskih mest pritegnil še karnevale iz drugih slovenskih mest in organiziral izmenjavo etnografskih in karnevalskih skupin iz več kot dvajset držav in s treh celin. Za svoje prizadevno delo je prejel številna priznanja. Posebno priznanje je nedvomno tudi podpredsedniško mesto v združenju, v katerem je pristojen za srednjo in jugovzhodno Evropo.
Svoje prizadevanje, da bi ohranil mit Kurenta, njegovo pristno podobo in običaje, ki so odražali slovenska verovanja, strahove in veselja skozi stoletja, in ga uveljavil kot del zelo dragocene slovenske in svetovne kulturne dediščine, je Branko Brumen uspešno povezal tudi s prizadevanjem za turistično prepoznavnost Ptuja, Slovenije in slovenske kulture.