Predsednik republike v občini Mokronog - Trebelno: "Opravljate pomembno povezovalno in razvojno poslanstvo"

Mokronog-Trebelno, 16. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil svečane akademije ob prazniku občine Mokronog – Trebelno.

Pozdravne besede je zbranim namenil Anton Maver, župan občine Mokronog – Trebelno, manjše slovenske občine, ki s skrbno načrtovanimi naložbami na eni strani dviguje kakovost življenja na podeželju, na drugi strani pa skupaj z občani skrbi za celostni razvoj občine.

Slavnostni govornik svečane akademije predsednik republike se je uvodoma dotaknil razmislekov o zmanjševanju števila občin. Ponovil je svoje že znano stališče: da so občine za razvoj Slovenije nenadomestljive, kar so najbolj dokazale prav v času krize. "Razvoj Slovenije je bil času ustanovitve vaše občine, leta 2006, na vrhuncu. Nato je konec leta 2008 prišla gospodarska kriza, ki je nekaterim vzela domove, drugim službe, marsikomu pa tudi osebno dostojanstvo. Zato se moramo zahvaliti županjam in županom, občinskim in mestnim svetom ter organizirani lokalni skupnosti, da Slovenk in Slovencev kriza ni prizadela v tolikšni meri, kot bi jih, če občin ne bi imeli na način, kot jih poznamo danes. Opravljate pomembno razvojno poslanstvo, saj ne združujete ljudi le v gospodarskem in političnem smislu, temveč tudi v družbenem in socialnem," je dejal predsednik Pahor, a hkrati dodal, da bo regionalno povezovanje občin potrebno, a na način, da bodo občine laže opravljale funkcije, ki jih občani potrebujejo, same pa jih zdaj morda ne zmorejo. V luči prihajajoče 25. obletnice praznovanja samostojnosti Slovenije je predsednik republike zbrane spomnil na trenutke enotnosti in na skupne sanje, ko smo razglasili samostojnost. Sedaj, tako predsednik, pa se moramo spomniti lekcije in posledic, ki smo jih plačali, ko smo stopili v krizo: "Ko smo bili enotni, smo bili za enotnost dobro poplačani. Ko smo bili razklani, nam je to prineslo žalost, med nami se je okrepilo in poglobilo nezaupanje. Imamo obe izkušnji." Zato je predsednik Republike pozval, da storimo vse, kar je v naši moči, da okrepimo medsebojno razumevanje in spoštovanje. "Moramo verjeti vase in zaupati drug drugemu. Prav letošnje praznovanje naj bo priložnost, da se spomnimo uspehov, a tudi porazov, ki smo jih premagali z navdihom o skupni prihodnosti," je dejal predsednik republike in županu ter vsem občankam in občanom zaželel, da z enako predanostjo in uspehom svoje poslanstvo opravljajo še naprej.

Ob tej priložnosti  je predsednik republike županu občine v dar izročil svileno slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob 25. obletnici samostojne države z besedami: "Imamo eno državo in imamo eno domovino, dveh domovin si ne moremo privoščiti. Od tega je odvisna prihodnost naših otrok."

Predsednik republike na občinski proslavi občine Mokronog-Trebelno
Foto: Daniel Novakovič / STA

Kulturni program so izvedli mladi glasbeni virtuozi Glasbene šole Trebnje: Manca Penca Kocjan na violini, sopranistka Alja Suljič in baritonist Jernej Žagar, ki je svoje prve pevske korake naredil v trebanjski glasbeni šoli, sedaj pa študira solopetje na Visoki šoli za glasbo Mannheim. Pod vodstvom Gabrijele Cedilnik, prejemnice letošnjega občinskega priznanja, je zbrane v drugi del prireditve popeljal Ženski pevski zbor Društva podeželskih žena Tavžentroža.

V okviru akademije so podelili tudi priznanja občine za enkratne izjemne dosežke kot spodbudo za nadaljnje strokovno delo in aktivnosti na posameznih področjih delovanja. Naziv častni občan občine pa je prejel gospod Janez Mejač za njegov prispevek na področju slovenske baletne umetnosti, tako profesionalne kot ljubiteljske, ter za neizbrisen in pomemben pečat k prepoznavnosti Mokronoga.

Ob tej priložnosti so slavnostno otvorili tudi razstavo z naslovom »Na obisku doma«, kjer so predstavili slikovno gradivo zbrano v okolici kraja leta 1951. Slavnostno jo je otvorila mag. Tanja Roženberger, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, ter Terezija Jerman iz Gorenje vasi, ki je bila sredi petdesetih let radovedna deklica, utrinek njenega sprehoda pa je ujet na eni od razstavljenih fotografij.