Na poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča RS prispeli trije predlogi

Ljubljana, 17. 9. 2018 | sporočila za javnost

Na podlagi poziva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil objavljen v Uradnem listu 13. julija 2018, je Urad predsednika Republike Slovenije v predvidenem roku prejel tri (3) predloge:

1. izr. prof. dr. Andraž Teršek, univerzitetni učitelj na Univerzi na Primorskem in na Evropski Pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici

2. Saša Sever, LL.M., član Direktorata za raziskave in dokumentacije, Sodišče EU v Luksemburgu in ad hoc sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu

3. Mag. Boštjan Pintar, pravnik

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Predsednik republike Borut Pahor bo skrbno preučil prispele kandidature in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije.

Predsednik Pahor je do sedaj Državnemu zboru predlagal šest kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. V vseh primerih so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.

Čeprav v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ustava in zakon ne predpisujeta rokov, si bo predsednik republike prizadeval, da bo po posvetovanju z vodji poslanskih skupin do odločitve prišlo v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.