Predsednik Pahor: "Dober politični voditelj se javnemu mnenju ne prilagaja, temveč ga oblikuje."

Bled, 1. 9. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritve 9. Strateškega foruma Bled in naslovil glavni panel pod naslovom »Filozofija vodenja«. Bled Strateški Forum je zrasel v pomembno regijsko konferenco, ki se je udeležujejo visoki politiki, gospodarstveniki in predstavniki znanstvene sfere, letos iz več kot 65 držav.

Predsednik Pahor je v nagovoru na glavnem panelu z naslovom »Filozofija vodenja« predstavil svoj pogled na voditeljstvo. Dejal je, da se voditelj javnemu mnenju ne prilagaja, temveč ga oblikuje, ker je v osnovi političnega voditeljstva volja po spremembah, ne pa prilagajanje obstoječim okoliščinam. Hkrati je predsednik poudaril, da dober politični voditelj ne podcenjuje mnenja ljudi, še manj ljudi samih, marveč je dober vodja tisti, ki jih razume in spoštuje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritve 9. Strateškega foruma Bled in naslovil glavni panel pod naslovom »Filozofija vodenja«.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik je dejal, da je o političnem voditeljstvu težko govoriti vrednostno nevtralno, saj ni vseeno, za kaj se zavzema ali bori politični voditelj ter za kakšne spremembe si prizadeva - za spremembe na bolje ali spremembe na slabše. Po predsednikovem mnenju namreč žal ni mogoče vedno preprečiti, da ne bi talentiranih potencialnih političnih voditeljev prevzele tudi protidemokratične inspiracije in vzgibi. Lahko pa si bolj aktivno prizadevamo, da bi več mladih ljudi, ki izkazujejo talent za vodenje, navdihnili z globoko humanističnimi in demokratičnimi vzgibi in hotenji.

V tem smislu se je predsednik Pahor zavzel, da se mladim ljudem, ki izkazujejo talent za vodenje, da na razpolago več znanja in možnosti, saj mora družba vzgojiti politične voditelje, ki bodo sposobni razumeti potrebo po spremembah in jih tudi doseči v korist velike večine ljudi. "Odločilno pa je razumeti, da so predpogoj političnega voditeljstva zaupanje vase, močna volja, kritičnost do sveta okoli sebe ter inovativnost. To pa so lastnosti kritičnega posameznika, ne oportunista," je še dodal predsednik Pahor.

Zaključil je z ugotovitvijo, da moramo zlasti mladim ljudem omogočati, da so kritični do razmer in se potruditi, da se najbolj talentirani med njimi oblikujejo v politične voditelje v upanju, da jih bodo pri njihovem poslanstvu navdihovale vrednote miru, varnosti, demokracije in človekovih pravic.

Ob robu 9. Strateškega foruma Bled bo predsednik Pahor pozno popoldne sprejel ministra za zunanje zadeve Demokratične socialistične republike Šri Lanka, prof. Gaminia Lakshmana Peirisa, in državnega ministra za zunanje ter čezmorske zadeve Indije, generala Vijaya Kumar Singha. Predsednik Pahor bo sprejel tudi dr. Jureta Leskovca, pobudnika ustanovitve ter člana odbora direktorjev Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF).
 
Predsednik Evropskega gibanja Bosne in Hercegovine, Predrag Praštalo bo v imenu Evropskega gibanja Bosne in Hercegovine predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju nocoj podelil odličje za bistven prispevek k napredku Bosne in Hercegovine na poti k njenemu članstvu v Evropski uniji.