SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil svečanosti ob 15. obletnici Ustanove za krepitev človekove varnosti - ITF

Brdo pri Kranju, 15. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike se je udeležil svečanosti ob 15. obletnici delovanja Ustanove za krepitev človekove varnosti - ITF, kjer je imel tudi slavnostni nagovor.

Predsednik republike je uvodoma čestital vsem članom in sodelavcem ITF ob obletnici delovanja ustanove. Izpostavil je pomen varnosti in prizadevanj za odpravo nevarnosti, ki jih na post-konfliktnih področjih predstavljajo ostanki vojne. Poudaril je, da svet zadnji dve desetletji doživlja velike geopolitične spremembe, ki s seboj prinašajo preštevilne konflikte in napetosti, katerih posledice trpi nedolžno civilno prebivalstvo. Predsednik je dejal, da bo tudi v prihodnje potreben intenziven angažma mednarodne skupnosti, saj bodo socialne in politične spremembe povzročale trenja in konflikte. Zato se je potrebno posvetiti odpravljanju negativnih posledic konfliktov, pomoči žrtvam nasilja ter zagotavljati varnost posameznikov v skupnosti, kar mora ostati pomemben element zagotavljanja splošne varnosti in miru v svetu. V tem smislu je še kako pomembna vloga ITF, ki jo je potrebno še naprej krepiti in dodatno razvijati, je dejal predsednik.

Predsednik Pahor je izpostavil vlogo ITF v našem bližnjem sosedstvu. S ključno donacijo ZDA je bila namreč omogočena vzpostavitev obširne in kompleksne misije deminiranja Bosne in Hercegovine. To je organizaciji omogočilo, da se je razvila v agencijo, ki je sposobna izvajati projekte na širšem področju min, pomoči žrtvam, uničevanja konvencionalnega orožja ter drugih programov razorožitve, demobilizacije in reintegracije oseb, vključenih v oborožene spopade.

Razvoj novih programov na področju človekove varnosti, še posebej nenehne raziskave novih tehnologij, je po predsednikovem mnenju ključen, tukaj pa ima tudi Slovenija velike potenciale. Predsednik se je vsem državam donatorkam iz srca zahvalil, saj brez tega ITF svojih rezultatov ne bi mogla doseči.
Predsednik republike Borut Pahor se je na Brdu pri Kranju udeležil svečanosti ob 15. obletnici Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF
Foto: Stanko Gruden