Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti društva Rastoča knjiga: "Temelj našega žitja in bitja je knjiga"

Mirna Peč, 7. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike se je danes v Mirni Peči udeležil slovesnosti ob pridružitvi Osnovne šole Toneta Pavčka k projektu Rastoča knjiga. Osnovna šola je k projektu, katerega idejni oče in duša projekta je dr. Janez Gabrijelčič, pomemben član pa je bil tudi Tone Pavček, pristopila lani v okviru projekta »Mirnopečani«.

Mirnopečani so s pisanjem lepopisja prispevali k slovenski kulturni biti, ohranjanju in širjenju duhovnega bogastva, ki izhaja iz mirnopeškega okolja. Tone Pavček, eden od dveh nagrajencev Društva Rastoča knjiga in velikan, po katerem se osnovna šola imenuje, je tudi avtor pesmi Rastoča knjiga. Na slovesnosti, ki so se je udeležili člani društva, Slovenske akademije znanosti in umetnosti, učenci in zaposleni šole, so simbolno ustvarili rastočo knjigo z deli Mirnopečanov in drugih slovenskih avtorjev. Pozdravni nagovor je ob Danijelu Brezovarju, ravnatelju šole, Andreju Kastelicu, županu občine Mirna Peč, imel tudi akademik dr. Boštjan Žekš, predsednik društva Rastoča knjiga. 

Predsednik republike na slovesnosti ob priključitvi Osnovne šole Toneta Pavčka v projektu Rastoča knjiga
Foto: Nebojša Tejić / STA

V slavnostnem nagovoru se je predsednik republike zahvalil za vabilo na slovesnost, ki nas spominja na to, da smo predvsem narod kulture. Dejal je, da je temeljno poslanstvo društva, ki je bilo ustanovljeno leta 2000, da nas stalno opominja, da je osnova našega slovenskega žitja in bitja knjiga. "Smo ena redkih držav, če ne edina, ki je do svoje samostojnosti prišla s kulturo. Namen društva je prav to, da v vsakem lokalnem okolju in ne le v centrih in v vrhovih družbe, preko šol skuša najti posameznike, ki s knjigo in pisano besedo nasploh prispevajo k razvoju družbe, lokalnega okolja in celotne države." Ob tem je predsednik republike izpostavil slovenskega pisatelja Toneta Pavčka, ki je 8. maja pred 26imi leti v Ljubljani, na Kongresnem trgu na svoj navdušujoč način prebral "majniško deklaracijo", politično izjavo, ki je vodila do neodvisnosti in demokracije. "To je bilo pogumno dejanje slovenskega pesnika in slovenske besede. Če smo v devetdesetih letih hrepeneli po spremembah, po materialnih horizontih, nas mora ta projekt spomniti, da bomo hrepeneli po novih duhovnih obzorjih", je dejal predsednik in se zahvalil vsem, ki peljejo projekt Rastoče knjige ter vsem, ki so v bližnji ali daljni preteklosti razmišljali in skušali s svojim razmislekom prispevati k razvoju lokalnega okolja, Slovenije in sveta. 

Društvo Rastoča knjiga nagrajuje avtorje, ki s svojim delom uveljavljajo slovenski jezik doma in po svetu. Leta 2008 so nagrado podelili Tonetu Pavčku, pred tem pa leta 2003 slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju. S to nagrado društvo poudarja pomen zapisane slovenske besede in s kulturo, umetnostjo in znanostjo spodbuja k osebni rasti.