Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda bosta odkrila spomenik padlim Slovencem med 1. svetovno vojno v Gorlicah

Gorlice, 23. 5. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude v sredo, 23. maja 2018, v kraju Gorlice udeležil svečanega odkritja spomenika Slovencem, ki so tam padli med 1. svetovno vojno. Ob robu dogodka so predvideni pogovori s predsednikom Dudo, ki bo s predsednikom Pahorjem odkril spomenik.

Odkritje spomenika v Gorlicah sodi v sklop obeleževanja 100. obletnice konca 1. svetovne vojne. V Gorlicah bo postavljen eden od dveh spomenikov v spomin slovenskim žrtvam prve svetovne vojne, ki so padli na galicijski fronti. Na nedavnem uradnem obisku v Ukrajini sta predsednik Pahor in ukrajinski predsednik Porošenko napovedala tudi otvoritev drugega, ki bo stal v Lvivu v Ukrajini. Z obema bo Slovenija počastila spomin več kot 30.000 Slovencev, ki so v krvavih bitkah prve svetovne vojne izgubili življenje na tem delu vzhodne fronte. Zasnoval ju je oblikovalec Janez Suhadolc in sta ročno delo slovenskih kamnosekov, ki so spomenika izklesali iz pohorskega tonalita iz Oplotnice (granit).

Predsednik Pahor se bo s predsednikom Dudo pogovarjal o sodelovanju med Slovenijo in Poljsko. Odnosi med državama so dobri in sodelovanje med njima se krepi na vseh področjih. Poljska je za Slovenijo pomemben partner tako bilateralno kot tudi v okviru Evropske unije in Zveze NATO. Poljska je tudi največja in najvplivnejša država Višegrajske skupine. V pogovorih se bosta sogovornika predvidoma dotaknila vprašanj regionalnega sodelovanja, s poudarkom na sodelovanju Slovenije z Višegrajsko skupino. Prav tako bosta izmenjala poglede na sodelovanje obeh držav v Pobudi treh morij, še posebej v luči letošnjega vrha pobude, ki bo potekal septembra 2018 v Romuniji.

Poseben poudarek pogovora med predsednikoma bo namenjen izmenjavi stališč o Evropski uniji in njeni prihodnosti. Slovenija se zavzema za trdno, povezano in enotno EU ter zagovarja njeno nadaljnjo krepitev in poglabljanje. Ambicija Slovenije je trdna umestitev v najbolj povezanem delu evropske integracije.

Med temami pogovorov bo tudi izmenjava stališč glede razmer v regiji Zahodnega Balkana. V pogovorih bosta sogovornika ocenila razmere in dinamiko regionalnega sodelovanja ter izmenjala poglede o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana v kontekstu širitvene strategije, ki jo je nedavno objavila Evropska komisija, ter v času po nedavnem srečanju voditeljev pobude Brdo Brijuni v Skopju in vrhu Sofia Summit.

Pogovori bodo priložnost za izmenjavo mnenj tudi o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Poljska je v obdobju 2018–2019 nestalna članica VS OZN.V primeru, da bi želeli spremljati obisk predsednika republike Boruta Pahorja na Poljskem, vas prosimo, da o tem obvestite Jana Kovačiča (030 707 803 ali jan.kovacic@predsednik.si) in mu sporočite ime novinarja ter kontakt. Vse stroške poti novinarjev, ki bodo spremljali predsednika republike na tem obisku (letalo, hotel), krijejo medijske hiše same.