SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je ob svetovnem dnevu srca in ob 15. obletnici delovanja mednarodnega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja udeležil svečanega koncerta s strokovnim predavanjem

Ljubljana, 28. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob svetovnem dnevu srca in ob 15. obletnici delovanja mednarodnega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja MC Medicor udeležil svečanega koncerta s strokovnim predavanjem uglednega ameriškega kardiologa prof. dr. Valentina Fustra.

Predsednik republike je udeležence dogodka nagovoril.

Predsednik Pahor se je ob svetovnem dnevu srca in ob 15. obletnici delovanja mednarodnega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja udeležil svečanega koncerta s strokovnim predavanjem
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovane gospe in gospodje,
spoštovana gospa profesor dr. Metka Zorc,

v zadovoljstvo mi je, da prisostvujem prireditvi ob jubileju mednarodnega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja Medicor. Še posebej pa želim prisluhniti pomembnemu predavanju prof. dr. Valentina Fustra.

Seveda se želim najprej zahvaliti vam in vašim sodelavkam in sodelavcem za uspešnih 15 let, v katerih si je center Medicor pridobil spoštovanje in ugled v Sloveniji in tujini, kot uspešna zdravstvena ustanova na področju kardiologije in kardiokirurgije.

Ta ugled potrjuje tudi udeležba uglednih, svetovno znanih osebnosti s teh področij medicine na današnji svečanosti. Njihovo izjemno znanje in izkušnje so tako v prid tudi pacientom Medicorja.

Dovolite mi, da s hvaležnostjo posebej omenim le tri osebe, ki so poleg Vas, dr. Zorc, izjemno pomembne za nastanek Medicorja, profesorja Ninoslava Radovanovič-a in profesorja Roberta in Reneja Favalora. Slednji, svetovni velikan srčne in žilne kirurgije, žal že pokojni Rene Favaloro, veliki humanist, je gotovo prispeval k temu, da je humani pristop, odprtost do vseh ki potrebujejo pomoč, značilnost tudi Medicorja.

Vsekakor pa je vpetost v mednarodne strokovne in znanstvene povezave in sodelovanje, kakršno neguje Medicor, pogoj strokovne odličnosti, ki je predvsem v prid srčnim bolnikom pri nas.

Dovolite mi tudi, da rečem, da vidim današnje predavanje, kot del te mednarodne povezanosti Medicorja in zato kot posebej pomembno. Videti je, da so srčne bolezni med največjimi, če že ne največji zdravstveni izziv sodobnega človeštva in utegnejo biti še pomembnejši izziv v bodoče, tudi kot posledica staranja prebivalstva in načina sodobnega, vse bolj stresnega življenja. O izzivih srčnih bolezni zato velja razmišljati in razpravljati, gotovo z velikim poudarkom na preventivi.

Prav preventiva, že v otroštvu in skozi vse življenje, je verjetno izjemno pomembna pot do srčnega zdravja še v poznih letih.

Še eno misel naj izpostavim. Nocojšnji večer ste zasnovali kot povezavo znanosti, medicine z umetnostjo, glasbo. Znanost in umetnost sta izhodišči najplemenitejše človekove ustvarjalnosti, najbolj nas duhovno bogatita, sta najvišji vrh ustvarjalnosti svobodnega človekovega duha. Cenim zato simboliko današnjega večera, povezavo predavanja na vrhunski znanstveni ravni z umetnostjo, z lepoto glasbe.

Spoštovani,
naj končam z željo, da bi bili še naprej uspešni pri vašem delu v prid bolnikov, pri soočanju s srčnimi in žilnimi boleznimi. Profesor Zorčeva, vse dobro vam in vašim sodelavcem želim."