Predsednik republike Pahor sprejel člana Predsedstva BiH Izetbegovića

Ljubljana, 14. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel člana Predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića, ki je na obisku v Sloveniji ob priložnosti svečane postavitve temeljnega kamna za Islamski kulturni center v Ljubljani.
Predsednik Borut Pahor je že pred časom, ob prvem obisku Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, izrazil svojo podporo izgradnji Islamskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani. Sogovornika sta se strinjala, da se z začetkom gradnje Islamskega kulturnega centra, ki bo vključeval tudi džamijo, zapira pomembno odprto vprašanje ter se uresničuje ustavna pravica islamske skupnosti v Sloveniji do džamije.

Sprejem člana Predsedstva BiH Izetbegovića
Foto: Daniel Novaković

Izmenjala sta stališča glede aktualnih razmer v regiji, s poudarkom na razmerah v Bosni in Hercegovini. Član predsedstva BiH Izetbegović je napovedal skorajšnji dogovor glede implementacije sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Sejdić - Finci, s čimer bo BiH izpolnila pomemben pogoj za nadaljnjo integracijo na poti k EU. Član Predsedstva BiH Izetbegović se je predsedniku zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije in prosil, da tudi naprej podpira Bosno in Hercegovino v njeni evropski inspiraciji. Pri tem je Izetbegović še posebej pohvalil pobudo 'Brdo Process'.

Predsednik Republike Slovenije in član Predsedstva BiH sta se tudi dogovorila, da bosta uskladila aktivnosti glede obeležitve 100. obletnice začetka prve svetovne vojne; BiH namreč prihodnje leto v Sarajevu pripravlja slovesnost, kamor je povabljena tudi Slovenija.