Predsednik republike Borut Pahor govornik na komemoraciji ob 20. obletnici genocida v Srebrenici

Ljubljana, 29. 4. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor je danes sprejel gospoda Ćamila Durakovića, župana občine Srebrenica in predsednika organizacijskega odbora komemoracije ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, in gospo Muniro Šubašić, predsednico združenja Matere Srebrenice in članico organizacijskega odbora komemoracije ob 20. obletnici genocida v Srebrenici.

Gosta sta predsedniku republike predstavila potek priprav na komemoracijo ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, ki bo letos 11. julija v Spominskem centru - Potočari poleg Srebrenice in povabila predsednika Pahorja, da na komemoraciji nastopi kot slavnostni govornik.

Predsednik Pahor je danes sprejel gospoda Ćamila Durakovića, župana občine Srebrenica, in gospo Muniro Šubašić, predsednico združenja Matere Srebrenice
Foto: Daniel Novakovič / STA

Gospod Duraković se je v pogovoru uvodoma zahvalil predsedniku republike za sprejem in še posebej izpostavil, da je predsednik Pahor kot prvi predsednik držav Evropske unije javno potrdil udeležbo na komemoraciji. Povabilo za nagovor v imenu organizacijskega odbora komemoracije je izraz hvaležnosti za pozitivno vlogo, ki sta jo imela tako Slovenija kot predsednik Pahor pri dosedanji podpori žrtvam vojne v Bosni in Hercegovini. Predsednik Pahor se je gospodu Durkoviću iskreno zahvalil za povabilo in dejal, da mu bo v izjemno čast, da bo v imenu Slovenije nagovoril prisotne na komemoraciji. Hkrati je še enkrat poudaril, da je Slovenija prijateljica Bosne in Hercegovine, da razume njihove probleme in njihova prizadevanja za ohranjanje spomina na grozote, ki se ne smejo pozabiti in ponoviti. Napovedal je tudi, da bo o obeležitvi 20. obletnice genocida v Srebrenici spregovoril tudi z voditelji Brdo Procesa.

Munira Šubašić, predsednica združenja Matere Srebrenice, je predstavila aktivnosti združenja od njenega nastanka leta 1996 in pri tem posebej poudarila, da je kljub grozotam, ki so jih preživele, njihov cilj vselej spoštovanje različnosti in skupnega dialoga na območju BiH in širšega območja nekdanje skupne države. Samo tako bo mogoče ustvariti skupno prihodnost njihovim otrokom in vnukom.

V izjavi za medije je predsednik Pahor poudaril, da Srebrenica po dvajsetih letih želi jasno povedati, da se takratnih dogodkov ne sme pozabiti. »Na prireditev nisem povabljen zgolj kot gost, temveč kot govornik. Smo prijateljska država in razumemo njihove probleme. Sprejel sem izkazano čast, da na komemoraciji v imenu Slovenije nastopim kot govornik«, je izjavo zaključil predsednik republike.