Predsednik republike: "Prizadeval si bom, da ne bi bili le razvita in pravična, temveč tudi prijazna družba"

Maribor, 29. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Varstveno delovnega centra POLŽ Maribor, ki je v času svojega delovanja postal regijski center in deluje na šestih lokacijah ter vključuje 228 uporabnikov. Predsednik Pahor je na današnji slovesnosti v nagovoru izpostavil pomen sprejemanja drugačnosti in rušenja predsodkov ter tabujev v družbi. Poudaril je, da mora biti vsem, ki iz zdravstvenih ali drugih razlogov v življenju potrebujejo našo pomoč, dana priložnost za kakovostno življenje ter omogočeni pogoji za uresničevanje lastnih idej ter spodbujanje ustvarjalnosti. "Naša odgovornost je, da jim to omogočimo," je dejal predsednik in se ob tem zahvalil vodstvu, zaposlenim ter prostovoljcem za njihovo prizadevno in odgovorno delo.

Predsednik Pahor je dodal, da se ljudje rodimo različni in imamo pravico biti drugačni, ne glede na različnost in drugačnost pa moramo kot družba ljudem s posebnimi potrebami omogočati kvalitetno in dostojno življenje. "V času, ki ni prijazen, v času krize je potrebno skrbno paziti, da ne bodo tako ali drugače okrnjena finančna sredstva za programe, ki jih izvajate za ljudi s posebnimi potrebami. Mi se lahko borimo zase, oni se ne morejo," je opozoril predsednik in dodal, da si bo kot predsednik republike prizadeval, da ne bi bili le razvita in pravična, temveč tudi prijazna družba. "Ljudje s posebnimi potrebami morda ne zmorejo vsega, imajo pa talente in sposobnosti, ki jih lahko razvijejo in s tem gradijo svojo osebnost in svoje dostojanstvo," je še dodal predsednik Pahor ter ob koncu vsem prisotnim zaželel, da bi z enako vnemo in radostjo izpolnjevali svoje poslanstvo tudi v prihodnje.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Varstveno delovnega centra POLŽ Maribor
Foto: Daniel Novakovič/STA