SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ustavno sodišče soglasno potrdilo odločitev predsednika republike

Ljubljana, 11. 6. 2014 | sporočila za javnost, izjavePredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes prejel tri sklepe Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki se nanašajo na vložene ustavne presoje glede ustavnosti Odloka o razpustitvi Državnega zbora Republike Slovenije in o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor Republike Slovenije. Ustavno sodišče je v dveh primerih zahtevi za oceno ustavnosti zavrglo. V primeru pobude dr. Spomenke Hribar in drugih pa je ustavno sodišče pobudo kot neutemeljeno zavrnilo. Vse tri sklepe je ustavno sodišče sprejelo SOGLASNO.

Ustavno sodišče je v obrazložitvi v celoti pritrdilo mnenju, da je že ustavodajalec sam določil rok, ki je za predsednika republike zavezujoč. Tretji odstavek 81. člena Ustave RS, ki izrecno in določno zahteva izvedbo volitev v primeru razpustitve Državnega zbora Republike Slovenije najkasneje v dveh mesecih po razpustu, ne pušča prostora za drugačno razlago Ustave RS. Če bi predsednik republike Slovenije razpisal volitve za jesenski čas, bi prekršil navedeno določbo Ustave RS.

V nadaljevanju izjava predsednika Republike Slovenije o omenjeni odločitvi Ustavnega sodišča RS (Velja govorjena beseda!):

"Zdaj ni več slehernega dvoma. Predčasne volitve v Državni zbor Republike Slovenije bodo 13. julija letos. Ustavno sodišče je soglasno presodilo, da je moj odlok o razpustitvi Državnega zbora in razpisu predčasnih volitev skladen z ustavnim redom.

Odločitev Ustavnega sodišča ima po mojem vsaj dvojen pomen. Prvič, odpravlja dvom v ustavnost moje odločitve. In drugič, v skladu z mojo presojo in presojo Državnega zbora Republike Slovenije, da so v nastalih razmerah najboljša od možnih rešitev predčasne volitve, se Sloveniji obeta, da bo imela novo vlado z vsemi pooblastili že sredi septembra. S tem je močno okrepljeno upanje na politično, gospodarsko, socialno in vsako drugo okrevanje države.

Ustavno sodišče soglasno potrdilo odločitev predsednika republike
Foto: STA/Daniel Novakovič

Osebno menim, da si bomo zapomnili vlado, ki bo dobila mandat v novi sestavi državnega zbora, po tem, da bo to vlada dokončnega izhoda iz krize. To ni v celoti samoumevno, vendar je zaradi splošnih razmer končno mogoče. Dejstvo, da bomo dobili vlado kmalu po poletnih počitnicah, nam sme vzbujati nekaj realnega in prepotrebnega upanja, da bomo gospodar svoje usode.
Kmalu po odstopu vlade, zaradi česar gremo na predčasne volitve, sem javno obljubil, da se bom za premostitev politične krize potrudil po svojih najboljših močeh. Dejal sem, da sem dolžan prevzeti in nositi vso odgovornost, ki mi je naložena z ustavnimi pooblastili. Soglasna odločitev ustavnega sodišča, da sem ravnal v skladu z ustavnimi pooblastili, naj okrepi vaše zaupanje, za katerega sem vas prosil v tem govoru 1. maja letos.

S tem še zdaleč niso izčrpane moje obveznosti v času premoščanja te krize, toda skupaj z vami bi rad danes delil dober občutek, da bomo tem izzivom skupaj kos, da bomo težave premagali in probleme rešili. Nič ne bo enostavno, nič ne bo samoumevno. Toda naše izkušnje, zrelost in odločenost, da končno uspemo v dobro vseh nas naj bo naše vodilo tudi v prihodnje."