dr. Gernot Kocher

Medalja za zasluge, vročitev 26. aprila 2016

Medalja za zasluge
za zasluge pri krepitvi sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi strokovnjaki humanističnih in pravnih znanosti

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dr. Gernotu Kocherju vročil odlikovanje medaljo za zasluge 26. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dr. Gernotu Kocherju vročil odlikovanje medaljo za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja medalje za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić

Utemeljitev:

Prof. dr. Gernot Kocher, nekdanji dolgoletni dekan Pravne fakultete Univerze Karla in Franca v Gradcu, nekdanji dekan humanistične fakultete graške univerze in podpredsednik komisije za pravno zgodovino Avstrijske akademije znanosti ima izredne zasluge za povezovanje slovenske in avstrijske znanosti ter avstrijskih in slovenskih univerz na področju humanističnih in pravnih znanosti.
Kot vrhunski poznavalec in raziskovalec pravnozgodovinskih virov in njihovih ikonografskih pravnih elementov prof. dr. Kocher sodeluje z Inštitutom za pravno zgodovino Pravne fakultete Univerze v Mariboru že od njegove ustanovitve kot zunanji član in mecen. Z inštitutom sodeluje pri pedagoškem in znanstvenoraziskovalnem delu, spremlja in podpira njegove raziskave slovenske pravne zgodovine kot dela evropske pravne zgodovine in ima v Mariboru tudi gostujoča predavanja. S pomočjo in izdatno podporo prof. dr. Kocherja je na inštitutu zrasla priročna strokovna knjižnica s temeljnimi pravnozgodovinskimi deli in ikonografsko zbirko. Aktivno je sodeloval pri raziskavah pomembnih temeljnih pravnozgodovinskih virov v Sloveniji in njihovih knjižnih izdaj ter izdatno podprl tudi veliko mednarodno konferenco s področja pravne ikonografije na Univerzi v Mariboru.
Kot dekan je sistematično negoval povezovanje graških in slovenskih univerzitetnih profesorjev ter podpiral raziskovalna prizadevanja slovenskih strokovnjakov in skupne projekte slovenskih in avstrijskih znanstvenikov, raziskovalcev in pedagogov. Prizadeval si je tudi za enakovreden dostop do strokovne literature in izposoje strokovne literature v knjižnicah na obeh univerzah in bil pobudnik za njuno knjižnično sodelovanje. Leta 2008 je kot neomajen zagovornik institucionalne prisotnosti slovenske znanosti in kulture v Gradcu na Inštitutu za slavistiko zagotovil kotiček za slovenske knjige in tečaj slovenščine. Zelo pa si tudi prizadeva za razvoj študija slovenskega jezika na graški univerzi. Bil je med najbolj vnetimi podporniki slovenistike v Gradcu in prav po njegovi zaslugi je bila v študijskem letu 2010/2011 uvedena redna profesura za slovensko literaturo in kulturologijo. Eden od razlogov tiči morda tudi v dejstvu, da je prof. dr. Gernot Kocher slovenske matere sin.