Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil prireditve Zotkini talenti 2013, ki jo je pripravila Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)

Ljubljana, 9. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor: Ohranjati moramo pogoje, da se bo tradicija Zotkinih talentov nadaljevala.

V svojem nagovoru je predsednik republike čestital najprej vsem 466 današnjim mladim nagrajencem, "Vsem vam, Zotkini talenti, ki ste prvi med prvimi, smetana mladih talentov na področju naravoslovja in tehnike, čestitam za vaše dosežke in uspehe. Vi ste naša bodočnost."

Predsednik republike Borut Pahor z Zotkinimi talenti 2013
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Posebno pohvalo in zahvalo je predsednik republike izrazil tudi njihovim mentorjem, ki jih je več kot tisoč po vsej Sloveniji, in ki svoje delo jemljejo kot poslanstvo, svoje znanje in izkušnje pa z vso predanostjo prenašajo na mlade nadobudneže. "Vaši mentorji se vsak dan sprašujejo in razmišljajo o tem, kako vas spodbujati, da boste še boljši, da bo vaše znanje še večje. Na vas so ponosni tudi vaši starši, ki vas spodbujajo, da vaš prosti čas namenite tudi za radovednost, jo vpenjate v vaše razmišljanje in s tem, ko postavljate odgovore, zastavljate že nova vprašanja."

Predsednik republike je, zavedajoč se pomena znanja, povedal, da je nujno in potrebno, da se ohranja pogoje zato, da se bo tradicija Zotke nadaljevala. "Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bomo ne kljub krizi, marveč prav zaradi nje, tistim, ki imajo več radovednosti in več želje po znanju, pri tem pomagali in jih spodbujali", je zaključil svoj nagovor in povabil mlade nagrajence, da vstanejo, polna Gallusova dvorana pa jim je zaploskala.