Vasja Samec

Medalja za zasluge, vročitev 23. oktobra 2015

Medalja za zasluge
za prispevek k ohranjanju slovenske nesnovne dediščine na področju ljudskega plesnega izročila

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Vasji Samcu vročil odlikovanje medaljo za zasluge 23. oktobra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje medaljo za zasluge Vasju Samcu
Foto: STA/Danijel Novakovič

Utemeljitev:

Vasja Samec je s svojim dolgoletnim delovanjem na folklornem področju pomembno vplival na uveljavljanje ljubiteljske kulture v Sloveniji.
Z odrskim poustvarjanjem ljudskega plesa se je srečal že v mladosti. Kot srednješolec se je vključil v Kulturno-umetniško društvo Jože Hermanko, pozneje pa še v Akademsko folklorno skupino Študent. V obeh je plesal, hkrati pa postal vaditelj in strokovni vodja folklorne skupine Veseli pastirji ter umetniški vodja folklorne skupine Študent. Slednjo vodi že več kot štirideset let in je po njegovi zaslugi postala ena vodilnih slovenskih poustvarjalk ljudske plesne dediščine. Svojo odrsko, izrazno in vsebinsko odličnost je dokazoval v Sloveniji in na tujem petdeset let v treh plesnih skupinah.
Zasnoval je številne odrske folklorne postavitve. Znan je po izjemnem občutku za koreografijo, v kateri zanimive motive ljudskega izročila preplete v vsebinsko zaokroženo celoto, predstavljeno v skladu s sodobnimi odrskimi zakonitostmi. Svoje obširno strokovno znanje je Vasja Samec sistematično pridobival na številnih priznanih seminarjih. Je tudi poznavalec svetovne ljudske tradicije. Po njegovi zaslugi Maribor vsako leto gosti kakovostne folklorne skupine in poustvarjalce ljudskega pesemskega in plesnega izročila s celega sveta v okviru festivala Folkart. Bil je idejni vodja festivala in vsa leta tudi umetniški oblikovalec programa tega folklornega praznika, ki neprekinjeno poteka že četrt stoletja.
Dolgoletno raziskovalno delo Vasje Samca na področju folklore je veliko prispevalo tudi k visokemu mednarodnemu ugledu, ki ga uživa Zveza ljudskih tradicijskih skupin Slovenije kot slovenska sekcija svetovnega združenja s statusom uradnega partnerja in svetovalca UNESCO za ohranjanje nesnovne kulturne dediščine.
Vasja Samec je danes nepogrešljiv spremljevalec in ocenjevalec srečanj odraslih folklornih skupin, ki jih pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti, ter dragocen svetovalec številnim folklornim skupinam. Je tudi cenjen predavatelj doma in v tujini ter avtor mnogih strokovnih prispevkov.