Predsednik Pahor v New Yorku na 73. zasedanju Generalne skupščine OZN in v Washingtonu na otvoritvi razstave ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti

New York, Washington, 24. 9. 2018 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo med 24. in 27. septembrom 2018 udeležil visokih dogodkov in splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku, 28. septembra pa bo obiskal Washington, kjer se bo udeležil slovesnosti ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti .

Letošnje, 73. zasedanje Generalne skupščine OZN se je začelo 18. septembra 2018, splošna razprava pa bo v tednu med ponedeljkom, 25. septembrom, in ponedeljkom, 1. oktobrom 2018,  potekala pod naslovom “Pomen Združenih narodov za vse ljudi: globalno vodstvo in deljene odgovornosti za mirne, pravične in trajnostne družbe” (Making the United Nations relevant to all people: Global leadership and shared responsibilities for peaceful, equitable and sustainable societies).

Zasedanju predseduje Maria Fernanda Espinosa Garcés iz Ekvadorja, ki kot četrta ženska v zgodovini OZN predseduje Generalni skupščini OZN.

Pred začetkom splošne razprave se bo predsednik republike v ponedeljek, 24. septembra 2018, udeležil otvoritvenega dela zasedanja ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele. Na plenarnem zasedanju Mirovnega vrha Nelsona Mandele bo predsednik republike nastopil ko govornik.

Na povabilo predsednika ZDA Donalda Trumpa se bo predsednik Pahor udeležil tradicionalnega sprejema, ki ga za vodje delegacij gostita ameriški predsednik in prva dama ZDA.

Predsednik republike se bo 25. septembra 2018 udeležil splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN, kjer bo imel govor. Na povabilo generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa bo slovenski predsednik sodeloval na tradicionalnem kosilu, ki ga generalni sekretar OZN prireja za vodje delegacij.

Ob robu visokih dogodkov in splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN je predvidenih več dvostranskih srečanj predsednika Pahorja s tujimi sogovorniki. Predsednika republike bo sprejel tudi generalni sekretar OZN António Guterres in predsednica Generalne skupščine OZN Maria Fernando Espinosa Garcés.

Predsednik Pahor se bo v Washingtonu udeležil slavnostne obeležitve 20. obletnice delovanja ITF in odprl razstavo, ki bo ob tem pripravljena v Centru za javno diplomacijo, ki deluje v okviru State Departmenta.

Predsednika republike bo na obisku v ZDA spremljal minister za zunanje zadeve Miro Cerar.