SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ivan Oman mladim: Vaša generacija bo ponovno priklicala lastovko

Ljubljana, 22. 12. 2014 | sporočila za javnost

Pred državnim praznikom, dnevom samostojnosti in enotnosti, je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači priredil pogovor z dijaki 4. letnika programa Klasične gimnazije - Gimnazije Poljane in nanj povabil starosto slovenske demokratizacije in osamosvojitve Ivana Omana. Sogovornika sta izmenjala misli o časih, ki so bili za Slovence prelomni in svoje spomine delila z dijaki ter odgovarjala na njihova vprašanja in premisleke.V uvodu se je predsednik republike gospodu Omanu zahvalil,  da si je vzel čas za pogovor, in tudi dijakom izrekel hvaležnost, ker so prišli v Predsedniško palačo na pogovor, posvečen dogodkom, ki so se zgodili pred petindvajsetimi leti, torej pred njihovim časom. »Skupaj bomo pogledali nazaj, a skozi vaše zrcalo bomo videli tudi v našo prihodnost,« je uvodoma dejal predsednik Pahor. Ivan Oman je orisal dogajanja pred osamosvojitvijo in podrobneje predstavil delovanje osamosvojiteljev, ki so takrat postavili temelje države, ki naj bi, tako Oman, postala druga Švica. »To se ni uresničilo," je dejal, "imamo pa še čas, da se vrnemo na to pot." 

Sogovornika sta se dotaknila vprašanja sprave, ki je po njunem prepričanju potrebna in mogoča, vendar pa se moramo za to bolj potruditi razumeti drug drugega. "Morda bo čas prinesel svoje in bo do sprave le prišlo," je dejal Ivan Oman. 

Ivan Oman mladim: Vaša generacija bo ponovno priklicala lastovko
Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednik Pahor je dejal, da se je odločil k pogovoru povabiti Ivana Omana, saj je bil prav on v času osamosvajanja eden prvih, ki so razmišljali o alternativah, kakršne so se tedaj zdele nemogoče. "Prihodnost pripada tistim, ki si upajo videti alternative in sanjajo te sanje," je dejal predsednik Pahor in spomnil na številne slovesnosti, ki jih bomo obhajali prihodnje leto ob praznovanju 25. obletnice naše države in 70. obletnice konca druge svetovne vojne. "Kot skupnost moramo poiskati med nami tisto, kar nas povezuje, kar nam je skupnega. Vzpostaviti moramo splošno razpoloženje strpnosti in tolerance," je spomnil predsednik Pahor in povabil Ivana Omana, da s svojo mislijo sklene pogovor. Gospod Oman je spomnil na leto 1988, ko "smo s korajžo šli v osamosvojitev in dosegli pomembne spremembe". Spomnil je na svoj znameniti stavek, s katerim je tedaj ocenil, da je priletela prva lastovka slovenske pomladi, ter dodal, da se je kasneje večkrat spraševal, ali je že potrebno, da bi ta lastovka ponovno priletela. "Sedaj je na vaši generaciji, da prikliče to lastovko," je mladim idejal eden največjih politikov slovenske osamosvojitve.

Gospod Ivan Oman je prejemnik zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Ivan Oman mladim: Vaša generacija bo ponovno priklicala lastovko

Ivan Oman mladim: Vaša generacija bo ponovno priklicala lastovko
Foto: STA/Nebojša Tejić