Predsednik republike Borut Pahor na spravni slovesnosti v Kočevskem rogu: “Zdaj je čas, da živimo enotno in mislimo na skupno prihodnost“

Kočevski rog, 9. 6. 2013 | sporočila za javnost

V okviru prizadevanj za spravo in narodovo pomiritev je predsednik republike Borut Pahor preteklo soboto obiskal slovesnost ob 70-letnici ustanovitve Baze 20, danes pa se je udeležil maše in spravne slovesnosti v Kočevskem rogu. Predsednik republike je pred slovesnostjo položil venec k obeležju pred breznom pod Krenom.

V okviru prizadevanj za spravo in narodovo pomiritev je predsednik republike Borut Pahor preteklo soboto obiskal slovesnost ob 70-letnici ustanovitve Baze 20, danes pa se je udeležil maše in spravne slovesnosti v Kočevskem rogu.
Foto: UPRS
V izjavi za medije po slovesnosti je predsednik republike dejal, da je slovenska država utemeljena na spravi in Slovenci nimamo dve Sloveniji, ampak le eno domovino, v kateri se moramo vsi, ne glede na svoja politična, svetovno nazorska ter drugačna prepričanja truditi za življenje v razumevanju in spoštovanju. Slovenija, ena domovina, ki jo imamo, je utemeljena na tem, da sicer ne pozabimo, ampak da gremo preko predsodkov in zamer ter preko žalostnih spominov, ki jih imajo eni in drugi, ter skozi horizonte preteklosti gledamo v prihodnost, je povedal predsednik in vnovič poudaril, da je na slednjem utemeljena nova in samostojna Slovenija.

Predsednik je še povedal, da dve desetletji po osamosvojitvi v državi, ki gre skozi krizo in ki zaradi različnih stisk in drugih težav ustvarja nove razlike, in ob vseh teh ni potrebno obujati starih razlik. Te so skozi sedem desetletij žalosti in trpljenja na vseh straneh pristale v zgodovinski zavesti kot spomin in opomin, sedaj pa moramo kolikor je mogoče, skupaj gledati naprej in v prihodnost, je še dejal.

Vojna je grozno stanje duha in v ljudeh vzbudi najbolj silovite, najbolj žalostne in najbolj domoljubne občutke. Zdaj je mir in moramo ga negovati in se potruditi živeti kolikor se da enotno. Ne glede na razlike, ki nas prevevajo danes, v demokratični in odprti družbi moramo z njimi živeti, se razumeti in se spoštovati in gledati v skupno prihodnost zavoljo nas in naših otrok, je zaključil predsednik Republike Slovenije.

V okviru prizadevanj za spravo in narodovo pomiritev je predsednik republike Borut Pahor preteklo soboto obiskal slovesnost ob 70-letnici ustanovitve Baze 20, danes pa se je udeležil maše in spravne slovesnosti v Kočevskem rogu.
Foto: Rasto Božič/STA