Predsednik republike se je udeležil predstavitve poročila o ukrepanju po decembrskih poplavah in neurju na območju Zahodnoštajerske regije in Zgornje Savinjske doline

Logarska dolina, 29. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na povabilo županje Občine Solčava Katarine Prelesnik in vodje izpostave Celje pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje Janeza Melanška udeležil predstavitve poročila o ukrepanju po poplavah in neurju, ki so med 11. in 13. decembrom 2017 prizadele Slovenijo. Predsednik republike je decembra lani obiskal Občino Črna na Koroškem, kjer se je seznanil s posledicami vremenskih razmer, danes pa se je v Logarski dolini, ki je eno izmed najbolj prizadetih območij, podrobneje seznanil s posledicami in ukrepanjem ob poplavah in neurju na območju Zahodnoštajerske regije in Zgornje Savinjske doline.

"Danes izpolnjujem obljubo, ki sem jo dal županji Občine Solčava, ko sem decembra lani obiskal Črno na Koroškem, kjer sem se seznanil s posledicami vremenske ujme," je dejal predsednik republike in pojasnil, da sta se z županjo odločila za obisk danes, ko se na predstavitvi poročila o ukrepanju s pristojnimi oziramo v preteklost in sprašujemo, kaj lahko v bodoče izboljšamo ali spremenimo, da bo soočanje s posledicami učinkovitejše na vseh ravneh. "Ob tej priložnosti v imenu države in ljudi, ki mi jih je čast predstavljati, želim izraziti veliko hvaležnost vsem, ki ste pomagali ljudem v stiski, za kar si zaslužite naše iskreno občudovanje," je nadaljeval predsednik Pahor in ocenil, da so naravne ujme vedno pogostejše, zato je ključnega pomena, da se naučimo z njimi živeti in se nanje učinkovito in pravočasno odzivati. "Bistveno vprašanje danes je, kaj lahko storimo vnaprej, da omilimo razsežnosti nastale škode ali jih celo preprečimo," je poudaril predsednik republike in dodal, da "kratkoročno na naravo ne moremo vplivati, dolgoročno pa je naše ravnanje bistveno." Predsednik Pahor je še ocenil, da pogostost pojavljanja vremenskih ujm zahteva strateško planiranje odprave posledic in škode: "Potrebujemo pogum, da se pri sanaciji vsaj polovico sredstev odločimo investirati v preventivne instrumente," je pozval in poudaril, da si moramo kot država in kot družba proaktivno prizadevati, da se strah ljudi pred vremenskimi ujmami zmanjša. "Srečanja, kot je današnje, so koristna, saj ocenjujejo razmere pred in po vremenskih ujmah ter konstruktivno pozivajo k izboljšanju razmer," je nagovor sklenil predsednik republike in vse pristojne pozval, da pravočasno opozorijo na pomanjkljivosti ali predlagajo izboljšave.

Ukrepanje po decembrskih izrednih vremenskih razmerah na Solčavskem, v Zahodnoštajerski regiji in na območju Zahodne Savinjske doline sta predstavila županja Občine Solčava Katarina Prelesnik in poveljnik izpostave Celje pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje Janez Melanšek. Na posvetu so sodelovali tudi Darko But, generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove, in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki so predstavili poročilo o ravnanju in posledicah na svojem področju. Zbrane je nagovorila tudi ministrica za obrambo Vlade Republike Slovenije Andreja Katič.

Predsednik republike se je udeležil predstavitve poročila o ukrepanju ob decembrskih poplavah in neurju na območju Zahodnoštajerske regije in Zgornje Savinjske doline
Foto: Daniel Novakovič/STA