Predsednik republike na uradnem obisku v Republiki Turčiji za nadaljnje poglabljanje odnosov med državama

Ankara, Turčija, 15. 1. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je uradni obisk začel s položitvijo venca na grob ustanovitelja moderne turške države Mustafe Kemala Atatürka in se vpisal v knjigo gostov v njegovem spominskem muzeju.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob prihodu v Turčijo položil venec na grob ustanovitelja moderne turške države Mustafe Kemala Atatürka in se vpisal v knjigo gostov mavzoleja.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednika Pahorja je nato z vojaškimi častmi sprejel njegov gostitelj, predsednik Republike Turčije Abdullah Gül. V nadaljevanju je sledil pogovor slovenskega in turškega predsednika na štiri oči ter plenarni pogovori med delegacijama obeh držav.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je z vojaškimi častmi sprejel njegov gostitelj, predsednik Republike Turčije Abdullah Gül.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V odprtem in prijateljskem pogovoru sta se predsednika strinjala, da so dvostranski odnosi med državama odlični in so bili dvignjeni na najvišjo in najtesnejšo raven s podpisom strateškega partnerstva. Kljub temu so na gospodarskemu področju, posebej glede storitev transporta, logistike in turizma, zaželeni dodatni napori predvsem na področju investicij, saj je teh sorazmerno malo. V letu 2012 je skupni obseg blagovne menjave znašal 400,6 mio EUR. Vrednost slovenskega izvoza v Turčijo je znašala 204,2 mio EUR, uvoz blaga iz Turčije pa je znašal 196,4 mio EUR. Obseg storitvene menjave je leta 2012 dosegel vrednost 75,1 mio EUR. Vrednost izvoza slovenskih storitev v Turčijo je znašala 49,5 mio EUR, vrednost uvoza storitev pa 25,6 mio EUR. Kumulativna vrednost turških investicij v Sloveniji je po podatkih Banke Slovenije na dan 31.12.2012 znašala 5,8 mio EUR, kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji pa 6,9 mio EUR. Predsednik Abdullah Gül je slovenskemu predsedniku predstavil proces modernizacije turškega gospodarstva, ki po njegovem mnenju predstavlja tudi priložnost za slovenska podjetja. Turški predsednik je poudaril pomembnost slovenske vloge pri stabilizaciji razmer na Zahodnem Balkanu in predsedniku Pahorju čestital za regionalno pobudo Brdo Process, ki je po njegovem prepričanju zelo pomembna za celo regijo.

Predsednik Pahor je potrdil, da uradni obisk odraža odlične odnose med državama in je hkrati priložnost za nadaljnje poglabljanje in razvijanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu, ki je bila podpisana marca 2011. Slovenija si želi okrepiti sodelovanje in nadalje spodbuditi turške investitorje k vlaganju v Slovenijo, je dejal predsednik Pahor ter hkrati izrazil pričakovanje, da bo obisk tudi spodbuda za delo slovensko-turške mešane gospodarske komisije, katere 5. zasedanje bo 19. februarja 2014 v Turčiji.

Predsednik Pahor je ponovil svojo nesporno podporo evropski perspektivi Turčije ter podprl odprtje novih poglavij, še posebej poglavij 23. in 24., ki bosta pospešili sprejemanje demokratičnih reform in usklajevanje turške zakonodaje s pravnim redom Evropske unije. Med ključnimi zunanjepolitičnimi temami je izpostavil veliko vlogo Turčije v naporih mednarodne skupnosti za stabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu.

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da današnji obisk predstavlja nadaljevanje odličnih političnih odnosov z željo, da na enako raven dvignemo tudi gospodarsko sodelovanje, tako bilateralno kot v obliki skupnih nastopov na tretjih trgih. "Vesel sem, da turška poslovna skupnost vidi v Sloveniji destinacijo za investiranje in verjamem, da bo Slovenija tudi z odpravo nekaterih administrativnih ovir vzpostavila ekonomijo, ki bo bolj kompetitivna in privlačna za tuje strateške partnerje," je dejal slovenski predsednik in dodal, da želi predstaviti koncept Slovenije kot pametne in lepe dežele. Na koncu je predsednik republike Pahor tudi poudaril, da ima Turčija v Sloveniji zelo iskrenega zagovornika njenih evropskih ambicij. "Osebno sem si in si bom tudi v prihodnje prizadeval, da Evropska unija postane dovolj velika domovina tudi za Turčijo.

Predsednik Pahor se je v nadaljevanju uradnega obiska srečal s predsednikom Velike narodne skupščine Turčije Cemilom Çiçekom, s katerim sta govorila predvsem o približevanju Turčije Evropski uniji ter o sodelovanju med Turčijo in Slovenijo. Ocenila sta, da so dvostranski politični odnosi med državama odlični, sogovornika pa sta izmenjala poglede tudi o reševanju konflikta v Siriji in napetih razmer v Egiptu. Po pogovoru s predsednikom narodne skupščine Çiçekom je bil predsednik republike povabljen na plenarno zasedanje narodne skupščine, kjer so ga pozdravili poslanci in poslanke.

Predsednik je popoldan na povabilo veleposlanikov nagovoril VI. letno konferenco veleposlanikov Republike Turčije. V popoldanskem času ga je sprejel še predsednik Vlade Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan.

Predsednik republike Borut Pahor bo jutri, 16. januarja 2014, z delegacijo obiskal Istanbul, kjer bo v okviru uradnega obiska organizirana investicijska konferenca z namenom dodatne promocije slovenskega gospodarstva ter predstavitve aktualnih investicijskih priložnosti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku v Republiki Turčiji. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in njegov gostitelj, predsednik Republike Turčije Abdullah Gül.
Foto: Daniel Novakovič/STA